Printaj ovu stranu

Uoči presude: U Prijedoru još nisu obilježeni ni logori ni masovne grobnice, a Genocid se negira

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 19, 2019 0

U povodu sutrašnje konačne presude Radovanu Karadžiću Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja Prijedor '92, dao je komentar za Preporod u kojem je istakao: 

Ono što jeste tačno i za što trebamo biti zahvalni Haškom tribunalu, to je da se ovdje nikada ne bi krenulo u procesuiranje ratnih zločinaca da taj proces Haški tribunal nije otvorio. Utvrđene su činjenice šta se dešavalo na terenu u Prijedoru, Srebrenici i mnogim drugim općinama za koje su vođeni postupci u Hagu. To jeste ona pozitivna strana rada Tribunala, iako ostaje velika gorčina zbog oduzimanja snage tim presudama, jer do sada nisu utjecale na to da negiranje Genocida i veličanje zločinaca bude kažnjivo djelo. Ostaje, također, gorčina zbog nepresuđenog genocida u Prijedoru. 

Govoreći to s pozicije žrtve koja svakodnevno sreće majke kojima su djeca ubijena u Prijedoru 1992. i činjenice da su svi haški osuđenici osim Milomira Stakića slobodni i ovdje su u Prijedoru - ne samo zadnju godinu dana nego zadnjih 10 godina, a mi još uvijek tragamo za posmrtnim ostacima njihovih zločina, ali i van nje. Postavljam pitanje kako to da i pored haških presuda mi još uvijek nismo obilježili logore u Prijedoru ni masovne grobnicekoje su rezultat nedjela tih ratnih zločinaca. Vlasti, institucije od lokalnog do entitetskog nivoa otvoreno javno negiraju zločine i u Prijedoru i zločin Genocida u Srebrenici. Pogledajte samo zlostavljanje i zastrašivanje koje se desilo prije nekoliko dana u Prijedoru – javno. Ono što je najbolnije je činjenica da nema odgovora ko i šta poduzima protiv toga, jer niko ništa ne poduzima. Dovoljno je reći da mi ovdje još uvijek nismo priznati kao žrtve rata.

Povezani članci (po oznakama)