Printaj ovu stranu

Pozvale smo švedskog kralja i kraljicu da povuku dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Autor: Ajša H.H. Novembar 05, 2019 0

Majke Srebreničkog genocida: Pozvale smo švedskog kralja i kraljicu da dođu u Srebrenicu 11. jula 2020.

U organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida, članice i članovi udruženja majki Srebreničkog genocida, svjedoka i žrtava genocida, silovanih žena, roditelja ubijene djece Sarajeva i logoraša protekle agresije na BiH održali su 5. novembra ispred Švedske ambasade u Sarajevu mirne proteste zbog odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je javno opravdavao i podržavao zločince i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Vrijeme dodjele ove Nobelove nagrade je najavljeno za 10. decembar 2019. godine u 10 sati i 12 minuta zbog čega su i mirni protesti simbolično počeli tačno u ovo vrijeme.

Predsjednik Udruženja žrtve i svjedoci genocida u BiH Murat Tahirović istakao je ovom prilikom da se dodjelom Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu pravda genocid, te pozvao Švedsku akademiju da napravi presedan i odustane od dodjele ove nagrade čovjeku koji širi govor mržnje i negira genocid. "Ispoštujte Nobela koji je osnovao fondaciju radi drugačijih izuma. Nadam se da će naš apel uroditi plodom. On je podržavao zločince i ne zaslužuje je", rekao je Tahirović.
Predsjednica i potpredsjednica Udruženja “Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa”, Munira Subašić i Kada Hotić, ovom prilikom su upoznale prisutne sa pismom koje su ovom prilikom predale švedskom ambasadoru u Sarajevu da preda švedskoj kraljici i kralju, s nadom da će ovaj kraljevski par kao roditelji prepoznati bol majki čija djeca su ubijena u genocidu u Srebrenici, te utjecati na Švedsku akademiju da ukine ovu nagradu čovjeku koji svojim djelima veliča ratne zločince  koji su ubili njihovu djecu.

„Naša poruka je poruka svim roditeljima da nam se pridruže i pomognu da se osudi ova nagrada čovjeku koji je javno opravdavao i podržavao režim Slobodana Miloševića i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a s ciljem da je Švedska akademije povuče“, kazala je Subašić ovom prilikom.

Srebrenička majka Behara držala je izjavu koju je Handeka dao 2011. godine njemačkom listu „Ketzerbriefe“u kojoj piše: "Njima ne vjerujem ni riječ. Ne vjerujem ni u njihovu tugu. One su samo odvratna kopija Majki Buenos Airesa. U izjavi za medije samo je rekla:“Zar treba više išta reći?

Nakon što su uručile pismo švedskom ambadsadoru kako bi predao pismo švedskom kraljevskom paru Subašić je kazala da im je ovom prilikom, također, upućen poziv da dođu na obilježavanje 25-e godišnjice genocida u Srebrenici.

q

Sadržaj pisma upućenom švedskom kraljevskom paru, kralju Carlu Gustafu Folkeu Hubertusu i kraljici Renati Sommerlath

"Pismo vam pišu Majke Srebrenice. Ako ste zaboravili, mi smo one majke koje i danas, nakon skoro 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici, traže i sakupljaju koščice svojih najmilijih. Možete li odvojiti trenutak i zamisliti šta se desi kada majka pronađe koščicu-dvije svog djeteta?Možete li?Možete li zamisliti da se majka može radovati i kada pronađe koščicu svog djeteta, jer mi majke nismo rađale djecu bez glave i drugih dijelova tijela.Mi majke se borimo za zamišljenu pravdu, ne prestajemo progoniti zločince, svjedočimo pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, ponosno i dostojanstveno podižemo našu zajednicu mladih ljudi, učimo ih da ne zaborave i da ne mrze i da naša osveta bude pravda, a naša majčinska suza molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.Naša najteža borba je borba protiv negatora genocida. Obrušavaju se negatori genocida na nas svom silinom, fizički nas napadaju, prijete nam, negiraju naše postojanje, vrijeđaju nas, veličaju ubice i silovatelje, pokušavaju tako napraviti drugi genocid nad nama. Nije nam lako, ali ne posustajemo i dok smo žive nikada nećemo posustati. Izvor zla je zvanična politika Srbije i njihovih poslušnika u našoj državi Bosni i Hercegovini.Vaša akademija je dodijelila Nobelovu nagradu Peteru Handkeu, članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. Na svjedočenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju smo čuli da je Srpska akademija bila izvor zla i uzrok raspada Jugoslavije. Peter Handke nam je proteklih 25 godina kontinuirano nanosio bol, negirao genocid i podržavao ratne zločince i njihove zločine. Nobelova nagrada Peteru Handkeu je podrška našem ponižavanju, podrška negiranju nas majki, podrška prošlim, sadašnjim i budućim zločincima i teroristima.

Znamo da ste čuli ili znate sve o tome i zbog toga vam se i obraćamo. I znamo da možete spriječiti i osujetiti ovu sramotu, ne samo švedskog naroda. Zaustavite civilizacijsku sramotu, spasite dostojanstvo sebe i švedskog naroda i spriječite dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Jedino ćete tako ostati zabilježeni kao heroji u povijesti svog i svih drugih naroda, odnosno ako ništa ne preduzmete ostat ćete zabilježeni kao saučesnici u civilizacijskoj negaciji genocida u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. Budite hrabri!!Posebnu hrabrost očekujemoi od majke, kraljice Silviae Renate Sommerlath. Vi kraljice, nas trebate podržati da se odbranimo, jer tako ćete odbraniti sebe i svoju porodicu, familiju, zaštititi svoju djecu, državu i civilizaciju. Odbranit ćete svoje ideale za koje se borite, jer vjerujemo da ste tako učeni i naučeni. Mi hoćemo da vjerujemo u vas i pozivamo kraljevski par da prisustvuje obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u julu 2020. godine gdje će se okupiti sav civilizirani svijet, da oda počast preko 8.500 nevino ubijenih. Bit će to najveće okupljanje protiv ideja svjetskih zločinaca i negatora genocida u 21. vijeku. Ovo je i prva pozivnicakoju smo uputili nekome. Budite dio toga! Dođite na obilježavanje. Mi vas očekujemo.Kraljicu pozivamo i da nas posjeti bilo kada i u bilo koje vrijeme. Naše srce je otvoreno za svaku majku, za svakog onog ko ima makar zrnce razumijevanja prema onome što smo doživjeli i doživljavamo.Vaše eventualno nesprečavanje dodjele Nobelove nagrade jednom od najvećih negatora genocida i nedolazak na obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici bila bi potvrda da kraljevska porodica stoji iza dodjele Nobelove nagrade nasljedniku nacističkih i fašističkih ideja.Ova 'nagrada' nas je natjerala da prvi put razmišljamo o stubu srama koji bismo postavili u Srebrenici povodom 25 godina obilježavanja, da stoji i prijeti i opominje da postoje pojedinci i organizacije koje direktno i indirektno pomažu pojedince i organizacije u činjenju genocida.Ukoliko ne spriječite dodjelu 'nagrade' krenut ćemo od članova vaše, švedske i kraljevske akademije i onih koji su predložili i podržali Petera Handkea, kao jednog od najvećih negatora zločina na području bivše Jugoslavije.Vjerujemo da ćete nas razumjeti i da ćete preduzeti sve što je u vašoj nadležnosti i mogućnosti da zaustavite ovaj sramni i anticivilizzacijski čin podrške zločincima i fašistima.Kraljevskoj porodici želimo da zadrži viševjekovni kontinuitet, dobro zdravlje i pomoć od Boga u donošenju odluke koju od vas tražimo.'Fiat iustitia et pereat mundus' ('Neka bude pravda, makar propao svijet')".