Printaj ovu stranu

Država se gradi bubrezima tuđih sinova

Autor: E. Subašić Februar 16, 2015 0

Kojeg je političara, bio on u džamiji ili crkvi, briga za sina povratnika koji je izgubio bubreg u hladnoj Vlasenici i koje udruženje zna za prava Bošnjaka u ovom gradu

Nažalost, svijest o povratnicima ostavlja se samo pred izbore. Kada je riječ o Vlasenici, onda samo opće, jer u toku lokalnih izbora nikoga i ne zanima Vlasenica, Čajniče i druge općine gdje nesrbi pokušavaju preživjeti godinu za godinom. Zapravo to nije svijest, već samo predizborne parole. Jedan od brojnih primjera borbe za preživljavanje jesu Nermin i Amela Kuduzović, koji su se u Vlasenicu vratili 2000. godine, poslušavši poruke svojih političkih predstavnika da se vrate u rodno mjesto, žive i rade kako bi se država očuvala i ponovo obnovila. Umjesto života i rada, pronašli su samo rad za preživljavanje. Shvativši ovo, bez stalnog ili honorarnog posla kod ljudi koji su ga u agresiji protjerali Nermin nije mogao čekati donacije, čije mrvice dođu nakon podjela u Sarajevu ili Tuzli, već se počeo bavi poljoprivredom kako bi obezbijedio uslove za život svojoj porodici. I danas tako preživljava.

U proteklom mjesecu porodica Kuduzović je stavljena na iskušenje i jedina adresa kojoj se mogla obratiti jeste Medžlis IZ Vlasenica. Naime, nakon neodgovornog i bahatog ponašanja medicinke struke u Vlasenici Nerminov sin Avdo (12) izgubio je bubreg. Doktori u Vlasenici nisu htjeli u zadnjih pet godina, otkako su počeli zdravstveni problemi s bubrezima, poslati Avdu na uobičajeni pregled ultrazvukom. Nakon ove vijesti, uslijedila je još teža: kako bi Avdo preživio potrebno je odstraniti bubreg, a operacija odstranjivanja košta preko dvije hiljade maraka.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH spisak pomoći za zdravstvene slučajeve je reduciran i operacija kod Avde ne potpada u ovu vrstu finansiranja. U međuvremenu direktorica Zavoda Novka Agić platila je svoju operaciju srca u Austriji koja košta oko 50.000KM. Za gospođu Agić ima, ali za malog Avdu nijedna marka.

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15.februara 2015.g.

 

 

 

Povezani članci (po oznakama)