Printaj ovu stranu

Šta zna, a šta kaže Papa

Autor: Elvedin Subašić April 14, 2015 0

Iako bi papa kao najveći autoritet kod katolika trebao biti i primjer najobrazovanijeg čovjeka u Crkvi, osobe koje budu izabrane na ovu funkciju izjave stavove od kojih se i najpobožniji katolik može zastidjeti. Ovdje donosimo dvije izjave papa koje su izazvale najviše rakcija u svijetu.

 

"Pokaži mi, što je Muhamed donio novoga. I tu ćeš, rekao je, vidjeti samo loše i neljudski, kao to da je propisao vjeru koju propovjeda, širiti mačem", citirao je 2006. godine papa Benedikt XVI bizantijskog cara iz 14. stoljeća.

Pored brojnih muslimana i njihovih autoriteta mnogi nemuslimanski autori su osudili izbor ovog citata. S tim u vezi sociolog religije prof. dr. Ivan Cvitović kazao je u svojoj knjizi “Moj susjed muliman” kako bi se „Od Pape valjalo očekivati“, kaže Cvitković, „da bar toliko poznaje Kur’an, da zna da se u njemu nigdje ne spominje ‘sveti rat’. Drugo su kontroverze, pa i zlonamjerne interpretacije (i među kršćanima i među muslimanima) džihada kao ‘svetog rata'“ (105.-106. str.).

Benedikt XVI je ostavio u obavezu svom nasljedniku aktuelnom papi Franji da proglasi svecima čak 800 kršćana, koji su se 1480. godine borili na jugu Italije protiv Osmanlija. S ovom izjavom papa Franjo je mogao pogoršati odnose između Vatikana i islamskog svijeta, naročito nakon sve češćih optužbi iz Katoličke crkve o nasilju kojem su izloženi kršćani na Bliskom istoku.

Ipak, papa Franjo nije papa kakvog je na početku pontifikata svijet doživio, bar ne za Turke. Naime, njegova posljednja nepromišljena izjava da je nad Armencima počinjen «prvi genocid 20. stoljeća” izazvala je burne reakcije. Turska priznaje da su mnogi armenski kršćani poginuli u sukobima s vojnicima Osmanskog carstva 1915., kada je Armenija bila dio tog carstva, ali ne priznaje da je riječ o više stotina hiljada ljudi i da je to bio genocid.

Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da papa Franjo ovom izjavom pokazao neupućenost u terminologiju, što je potvrdio i glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon koji je kazao da je pogrešno koristiti termin genocid u sukobu Turaka i Armenaca početkom 20. stoljeća.

Komentar javnosti u BiH bio je u obliku pitanja kako to da Katolička crkva i nijedan papa, pa čak ni Ivan Pavao II koji je bio svjedok genocida u BiH devedesetih godina, nije nazvao zočine nad Bošnjacima genocidom.

Kako se očekuje dolazak pape Franje u BiH možemo li očekivati da će spomenuti genocid nad Bošnjacima?