Printaj ovu stranu

„Prosvjetitelj“ održao tribinu u Medresi „Osman-ef. Redžović“

Autor: Alem Dedić April 20, 2015 0

U utorak, 14. aprila ove godine u amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ Čajangrad, Visoko, održana je tribina pod nazivom „Udruženje Prosvjetitelj – Muallim kao primjer društvenog aktivizma i društvene odgovornosti“. Moderator tribine bio je Alem Dedić, koordinator „Prosvjetiteljevog“ Sektora za informisanje i odnose sa javnošću. Na tribini su govorili Nermin Mujkanović, generalni koordinator Udruženja, Ibrahim Jahić Čiko i Damir Babajić, članovi „Prosvjetitelja“.

Na samom početku, profesori i učenici Medrese pogledali su dokumentarni film koji govori o nastanku i razvoju Udruženja „Prosvjetitelj“, o prvim danima u Srebrenici, njegovoj misiji i viziji, današnjem radu itd.

Budući da je od samih početaka član „Prosvjetitelja“ Nermin Mujkanović govorio je o svojim prvim danima u Udruženju. Obavio je tek nekoliko treninga, a onda je došao juli 1995. godine kada dolazi do genodica nad Bošnjacima u Srebrenici. Upravo su tad Nerminu ubijena dvojica braće, jedan je imao 14, a drugi 16 godina. Obojica su bili članovi Udruženja „Prosvjetitelj“. Ono što je i tad krasilo i što je vodilja Udruženja jeste požrtvovanost i spremnost na pomaganje. Članovi Udruženja i njegov osnivač Mehdin Jakubović kako sada, tako i tad, u najtežim danima odvajali su od sebe i davali drugima, iako su i sami bili u potrebi.

Ibrahim Jahić Čiko, dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i istaknuti član „Prosvjetitelja“ prisutnima je govorio o potrebi da se Bošnjaci izdignu iznad međusobnih prepucavanja, naglašavajući da svima treba biti prioritet „3B“ – Bog, Bosna i Bošnjaci. Jahić je govorio i o tome kako nikad ne smijemo zaboraviti ko smo, te ko su naši heroji.

U veoma nadahnutom govoru prisutnima se obratio i Damir Babajić. On je, na samom početku uputio zahvalu Bogu što je na nogama ušao u amfiteatar Medrese. Naime, Damir je punih pet godina bio prikovan za krevet i invalidska kolica. Upravo su članovi Udruženja „Prosvjetitelj“, pored njegove porodice i prijatelja bili najveća podrška Damiru i njegovoj borci za oporavak. Dao je savjet učenicima da cijene školu u kojoj se nalaze. Damir je još govorio o tome kako on doživljava Udruženje „Prosvjetitelj“ i rad u Udruženju.

Na kraju tribine prisutnima se obratio i direktor medrese Dženan Handžić. Direktor Handžić se zahvalio gostima iz „Prosvjetitelja“ što su došli u Medresu da prezentiraju Udruženje i njegov rad. Handžić se prisjetio i prvih susreta sa „Prosvjetiteljem“ kada su zajedno pješačili i po nekoliko kilometara da bi povratnicima uručili neophodnu pomoć.

Prisutni učenici bili su itekako zadovoljni onim što su vidjeli i čuli. Nakon uspješne tribine Medresa „Osman-ef. Redžović“ i Udruženje „Prosvjetitelj“ će, ako Bog da nastaviti svoju saradnju i na drugim poljima.