Printaj ovu stranu

Seminar: Kako misliti budućnost sa Ziauddinom Sardarom

Autor: Elvedin Subašić April 25, 2015 0

U toku je seminar pod nazivom "How to Rethink the Future?" sa prof. dr.  Ziauddinom Sardarom  u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

 

Ovaj istaknuti muslimanski intelektualac na seminaru govori o važnosti bavljenja planiranja i kreativnog pogleda u budućnost.
"Muslimani su narodi prošlosti.  Uvijek govore o prošlosti. Važno je da oblikujemo svoju budućnost umjesto prepuštanja drugima da to rade. Kada se stvari mijenjaju i mi se mijenjamo. Trebamo mi biti ti koji mijenjamo stvari i aktivno se baviti budićnosti. Muslimani govore o jednoj utopiji, islamskoj državi u kojoj je sve dobro. Pitaju li se je ki to moguće? Ne postoji jedna, već više budućnosti...", kazao je, između ostaloga, na seminaru Sardar.

Seminar se održava u organizaciji Centra za napredne studije i Centra za lično i profesionalno usavršavanje. Suorganizator je Gazi Husrev-begova biblioteka.

Ziauddin Sardar (1951) je britanski muslimanski pisac koji se bavi islamskim mišljenjem, filozofijom znanja i kulturološkim studijama. Široj javnosti je poznat po studijama o budućnosti istakavši mogućnost "kolonijalizacije budućnosti". Neke od njegovih knjiga su The Future of Muslim Civilization, Orientalism, Postmodernism an the other, itd.

Seminar će trajati dva dana, a za širu javnost predavanje će biti održano u velikoj dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u ponedjeljak.