Printaj ovu stranu

Zanimljivosti među našim hadžijama

Autor: B. Perva Septembar 21, 2015 0

Na pitanje koje mu je postavio neko iz Bosne - šta rade naše hadžije u Medini, prof. dr. Fikret Karčić je lakonski odgovorio: „Ibadet – zijaret – tidžaret.“ Doista, ako nisu u Pejgamberovoj ili nekoj drugoj džamiji, hadžije su u posjeti nekim drugim znamenitostima grada ili u trgovinama gdje kupuju poklone za najmilije.

Hrani se isključivo hurmama i pije Zemzem vodu

 

Jedan naš hadžija mlađe dobi, sa područja tuzlanskog muftijstva, odlučio je da se tokom boravka na hadždžu hrani hurmama i pije Zemzem vodu. Ništa drugo ne jede, niti pije. Osjeća se veoma dobro. Odlučan je da ustraje na tome do povratka u Bosnu.

xxx

 

Ostao vjeran kapi „francuzici“

 

Hafiz Jusuf ef. Karaman haman je jedini naš hadžija koji je i u Medini, a evo sada i u Meki, ostao vjeran našoj tradicionalnoj kapi „francuzici“. Efendija Karaman i u stajlingu želi ostati dosljedan sebe. Dok mnogi hodaju u raznim galabijama on se drži pantolona.

Profesor Karčić sa suprugom Hamidom

 

Najstariji hadžija je Refik Babić

Najstariji ovogodišnji bosanski hadžija je Refik Babić iz Zenice. On ima 88 godina. Iako je „zarastao“ u godine, dobrog je zdravlja. Noge ga dobro služe. Još niti jednom nije tražio kolica ili neka druga sredstva koja bi mu olakšala kretanje. Uspješno je svojim nogama obavio tavaf i sajj.