Printaj ovu stranu

Ramić: Treba iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju

Autor: Razgovarao: Bajro PERVA Septembar 30, 2015 0

Za Preporod govori Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Federalnom ministarstvu za izbjegla i raseljena lica

 

 "Treba iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju i sve će biti u redu" kaže ministar Ramić koji ovaj put govori o povratnicima; o održivom povratku i famoznom Aneksu 7; o odnosima Ministarstva i Islamske zajednice; o nekim dionicama rada Ministarstva u narednom periodu...

 Preporod: Uvaženi ministre Ramiću, na čelu ste Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Budući da ste i sami povratnik u Vaš Šeher (u općini Osmaci, op. aut.), kako vidite i ocjenjujete dosadašnji angažman i učinak odgovornih institucija i lica u provedbi Aneksa 7?

Edin Ramić: Položaj i uloga povratnika u društvu se mijenjala iz godine u godinu, ovisno o okolnostima u zemlji. U ovisnosti s kojim periodom poredite sadašnje stanje možete izvući zaključak da je danas bolje ili lošije. To je već statistika. Činjenica je da je danas manje povratnika u RS nego prije deset godina. Različitog su imovnog stanja i time su danas nezadovoljniji nego prije deset godina. Imanja su vraćena vlasnicima, ali su zapuštena. Možda država nije obnovila sve kuće koje je trebala, izgradila puteve i obezbijedila ambijent za nova radna mjesta, ali grunt i zemlja se prenosi iz generacije u generaciju i o tome trebaju voditi računa oni kojih se to tiče najviše, očistiti i obraditi svoja imanja bez prevelikog očekivanja da to uradi neko drugi. Može se iskrčiti živica okolo kuće i puta. Institucije su mijenjale svoj kapacitet, rukovodioce, prioritete, ali je ostao interes da se podrži proces povratka. Neki su angažirani na povratku, ali se ne žele vratiti tako da nisu vjerodostojni.

 

Povratak je proces koji će trajati narednih godina i on neće biti zaustavljen bez obzira na trenutno loše uslove u povratničkim sredinama. Emocija je još uvijek ta koja dominira tim procesom, ali sve više i ekonomski interes.

 

Preporod: Po svemu sudeći još mnogo će proteći vode naših rijeka dok se upotpunosti provede Aneks 7 Dejtonskoga sporazuma. Hoće li u neko skorije vrijeme doći do ubrzanijeg povratka prognanih i raseljenih lica?

Edin Ramić: Aneks 7 omogućava neke pretpostavke za ostvarivanje prava u mjestima prebivališta iz 91' godine, ali za ta prava se treba izboriti. Mi nekad mislimo da je potrebno stalno isticati naša stradanja i žrtvu koju smo podnijeli pa će nam ta prava i omogućiti oni koji nas ne žele vidjeti u mjestima iz kojih su nas protjerali. Očito je da neće. Trebamo samo prestati očekivati nešto od drugog, treba iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju i sve će biti uredu. Povratak je proces koji će trajati narednih godina i on neće biti zaustavljen bez obzira na trenutno loše uslove u povratničkim sredinama. Emocija je još uvijek ta koja dominira tim procesom, ali sve više i ekonomski interes. 

Jedan od značajnih problema povratka je stanje neizvijesnosti

Preporod: Stalno se govor o „održivom povratku“. Možda bi bilo dobro da našim čitaocima kažete što ga je sve manje u povratničkim sredinama, te da li se mogu detektirati glavni kočničari održivog povratka i šta učiniti da ga u budućnosti bude više?

Edin Ramić: Jedan od značajnih problema je stanje neizvijesnosti. Ljudi očekuju neke radikalne promjene da će se preko noći ući u EU i odmah će porasti standard, povećat će se primanja itd, isto tako su doživjeli da preko noći ostanu bez svega što su stjecali godinama pa i generacijama. To stanje u kojem očekuju radikalnu promjenu na dobro ili na loše onemogućava ih da svoj potencijal iskoriste na pravi način. Ovaj isti narod se vraćao na svoje kad su ga u tome sprječavale specijalne jedinice MUP-a RS, a danas kad ga neki službenik na šalteru u tom istom MUP-a „mrko pogleda“ on smatra da se ovdje nema šta tražiti i pokušava tražiti negdje azil i slično.

Preporod: Vi ste jedan od rijetkih ministara koji je često na terenu, među narodom. Nedavno ste svečano otvorili dionicu asfaltnog puta u Cerskoj kod Vlasenice koju je, sa oko 200.000 KM, isfinansiralo Vaše Ministarstvo. Također ste u Bijeljini potpisali Ugovor o pomoći na asfaltiranju ulica i radovima na vodovodu u MZ Janja sa učešćem Ministarstva oko167.871,65 KM. Ministarstvo će sa 15.000 KM pomoći obnovu Atik džamije i izgradnju pomoćnog objekta u Medžlisu Islamske zajednice Janja. Hoće li ovakva praksa biti nastavljena i u narednim mjesecima i godinama Vašega mandata?

Edin Ramić: Pokušavamo da što racionalnije koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju. Najbolji put za to je posjeta povratničkim zajednicama i institucijama gdje se projekti implementiraju. Na taj način mobiliziramo jedni druge da zajednički realiziramo određene projekte. Praksa posjete povratnicima i intenzivna saradnja sa institucijama svakako da će biti nastavljena i u narednom periodu. Raduje me da smo u saradnji sa MIZ u Vlasenici unaprijedili kvalitet života povratnika u Cerskoj, nadam se da su izgrađeni objekti dobra pretpostavka snažnijeg prisustva našeg naroda u tom kraju u budućnosti. MIZ u Bijeljini i Janji pokušavaju obezbijediti osnovna sredstva kako bi aktivirali vakuf koji je značajan u ta dva medžlisa. Raduje me saradnja sa džematskim imamima koji se smatraju odgovornim za vakuf i žele ga unaprijediti, jer tu su veliki potencijali. Mi ćemo rado pomoći da se vakuf stavi u funkciju, a to možemo uraditi na način da angažiramo stručnjake koji će predložiti modele razvoja i unaprjeđenja tih imanja, odobriti određena sredstva za rekultivaciju, podizanje višegodišnjih zasada ili nabaviti poljoprivrednu mehanizaciju.

 

Sa Islamskom zajednicom nikad nisam bio na - Vi

Preporod: Sudeći po Vašem angažmanu u Cerskoj imate dobru saradnju sa Islamskom zajednicom. Može li ta saradnja biti još bolja i na terenu djelotvornija?

Edin Ramić: Sa Islamskom zajednicom nikad nisam bio na „Vi“, to je zajednica muslimana, moja i tvoja kao i svih nas. Na svima nama, bez obzira da li se radi o imamima, političarima ili građanima/džematlijama je da unaprijedimo kvalitet života na prostoru za koji smo odgovorni. Rezultat je ogledalo svih nas. Ako je stanje loše, nije važno ko je više doprinio takvom stanju, a još je manje važno čiji je rezultat ako je stanje dobro. Nekad i ne vidimo koliko je stanje loše ili dobro kad se zabavimo nekim ličnim animozitetima, hranjenjem sujeta i sl. Saradnja sa IZ je dobra, može biti bolja i djelotvornija. Nadam se da će saradnja na unaprjeđenju vakufa u povratničkim sredinama donijeti to zadovoljstvo koje ima samo onaj koji je učinio neki hajr.

Preporod: Možemo li neke od planova u Vašem budućem radu objelodaniti našim čitaocima?

Edin Ramić: Nastojimo da u ovom mandatu, ako Bog da, omogućimo pretpostavke za zapošljavanje i samozapošljavanje u povratničkim sredinama i to podrškom privrednim subjektima koji imaju razvojne planove i aktivnim pojedincima. Smanjit ćemo na najmanju moguću mjeru humanitarnu pomoć licima koja su radno sposobna, a koja ne žele raditi. Pokušat ćemo dovršiti neke značajne infrastrukturne projekte koji povezuju naseljena mjesta. U saradnji sa vjerskim zajednicama obnovit ćemo porušenu infrastrukturu tih zajednica.

Preporod: Stignete li makar letimično pregledati Preporod i neka druga izdanja Islamske zajednice?

Edin Ramić: Preporod je jedina novina koja ima kontinuitet u našim bošnjačkim kućama, tako da se uvijek nađe vremena za pročitati neki kvalitetan tekst.