Printaj ovu stranu

Sve ove probleme i njihove posljedice generira politika

Autor: Bajro ef. Džafić Oktobar 28, 2015 0

Iz redovne rubrike Glas imama: Bilježio: Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj

Povratnička briga

Radna grupa Rijaseta IZ, iz Ureda za obrazovanje, u sastavu Ibrahim Begović i Seid Eminović, posjetili su nas 09. 09. 2015. g.,  kako bi sagledali pitanje ne izučavanja bosanskog jezika u školama na području grada Doboja. Sastanku su prisustvovoli roditelji učenika iz svih škola sa područja Medžlisa. Izneseni su problemi i okolnosti koje  su nastale poslije odluke Prosvjetnog zavoda u Banja Luci da se u školama izučava jezik bošnjačkog naroda/ bošnjački jezik.  Ustvari,  izneseno je još nekoliko problema koje muče povratnike i koje slabo iko razumije. Sve ove probleme i njihove posljedice generira politika oba entiteta. Osim problema jezika, nije u praksi riješena realizacija grupe nacionalnih predmeta, te problemi sa izvođenjem Islamske vjeronauke koji se ogledaju u pravljenju kombinovanih odjeljenja na jednom času van pedagoških standarda i normi.

Problem nezakonite primjene prava penzionisanih, takozvane srazmjerne penzije, koja je daleko manja u slučaju da ste od 05. 04. 1992 g. radili u Federacija pa prešli u Republiku Srpsku i obratno. Radi se konkretno o primjeni međudržavnog  sporazuma unutar Bosne i Hercegovine, između dva penziona fonda, kada se prilikom obračuna matematičkim obrascem, umanjuju penzije srazmjerno uplati.

Ono što je najbolnije za ovu populaciju je nereagovanje institucija na njhov problem. Problem jezika je pokrenut u maju ove godine, a reakciju institucija smo vidjeli tek krajem avgusta. Povratnici su razočarani i pitaju da li našim institucijama treba toliko vremena pa da reaguju.

 

Bajramski dani i aktivnosti oko kurbana

Bajram je najveća radost za muslimane. Meni je, osim toga, Bajram vrijeme intezivnih aktivnosti na organizovanju akcija skupljanja kurbanskih kožica i kurbanskog mesa. Hvala Bogu da je organizacija ovogodišnjih aktivnosti uspjela bez  ikakvih propusta.  Prikupili smo svu kožu  i predali otkupljivaču. U odnosu na prošlu godinu imamo više ovčije i govođe kože. Nijedna nije bila pokvarena ili škart. Trećeg dana Bajrama izvršena je podjela bajramskih paketića polazniicma mektebske nastave u džamiji Selimija,  poslije ikindije namaza. Podjeli je prisustvovala Medina Mehmedović- Mulalić ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu, koja je i obezbijedila paketiće. Prikupili smo dovoljnu količinu kurbanskog mesa za potrebe gradske kuhinje.

Informacije radi, Medžlis IZ Doboj je prošle godine, uz saglasnost Rijaseta lslamske zajednice u BiH organizovao i otvorio narodnu kuhinju za potrebe poplavljenog i siromašnog stanovništva  grada Doboja. Ovo je prva kuhinja koju je organizovala Islamska zajednica  u Bosni i Hercegovini. Od 01. 06. 2014 do 31. 05. 2015 godine kuhali smo dnevno 1300 obroka za poplavljeno stanovništvo.

Nakon ovog perioda  pravo na kuhinju  ostvaruju  siromašni građani koji su u stanju materijalne neobezbijeđenosti, zašto imaju rješenje nadležnog centra za socijalni rad. Kuhinja je danas kapaciteta 300 obraka dnevno. Posebnu zahvalnost, ovom prilikom, iskazujemo Rijasetu IZ u Bosni i Hercegovini,  džematlijama medžlisa Tešanj i Kotor Varoš, predsjedniku IO Medžlisa IZ Prnjavor, Nihadu Iriškiću, te medresi „Osman ef. Redžović  iz Visokog, koji su  se založili na prikupljanju mesa i prikupili velike količine.

 

Jedini u IZ sa izgrađenim stadionom

Sadmir Omerčić, trener našeg Fudbalskog kluba „Glavica“, zove me 01. 10. 2015. na sastanak  iza akšam namaza. Naravno rado sam se odazvao kao član Izvršnog odbora ovog kluba.

Zakazana je sjednica Izvršnog odbora na kojoj smo razgovarali o organizaciji kluba i takmičenju u narednoj sezoni 2015/16. u drugoj ligi Republike Srpske.

Ovaj klub je registrovao Medžlis da bi okupio našu djecu oko sporta na stadionu malih sportova kojeg smo izgradili. Ustvari ovo je, mislim, jedini u Islamskoj zajednici izgrađen stadion sa tribinama, a namjera nam je, ako Bog da, da ga pokrijemo i pretvorimo u dvoranu, za što imamo i građevinsku dozvolu. Samo nam nedostaju novci. Malo, 440 000,00 KM.  U okviru ovog kluba formirana je  škola fudbala koja školuje djecu, fudbalere, za vlastiti klub kojima leži fudbal, a i za ostale klubove iz okruženja za veliki fudbal. Na njemu održavamo sve  prigodne programe, vjersko-kulturnog sadržaja i programe mekteba. Eh da nam ga je pokriti.

Raduje nas činjenica da  je u pripremi Zakon o sportu koji bi nam pomogao u regulisanju mnogih stvari u ovoj oblasti, a prije svega da proizvodimo i prodajemo školovane fudbalere. Ako Bog da.

 

Ubrzati proces vakufljenja

Danas, 02.10. 2015., hvala Bogu, počinju radovi na zgradi Medžlisa u Doboju. Kamen temeljac smo položilio u maju ove godine. U međuvremenu se pojavilo klizište na otkopu , te se moralo raditi prvo na sanaciji klizišta. Sretan sam zbog ovoga.

Nakon izgrađenih i dvedeset osam džamija poslije Dejtonskog sporazuma, počinje gradnja  zgrade  u kojoj će biti više sadržaja. Doboj do sada nikada nije imao svoje poslovne prostorije. Sreća, kažu, kratko traje. I kod mene bi tako. U kancelariju mi dođe budući vakif Mahmutović Sanela. Pita za odgovor po njenom zahtjevu ili da  odustane od vakufljenja.  U aprilu mjesecu podnijela  je zahtjev za vakufljenje svoje kuće. Medžlis Islamske zajednice Doboj je uradio svu proceduru i u maju poslao Vakufskoj direkciji na dalje postupanje. Evo četiri mjeseca nema odluke prihvata li se ili odbija ovaj vakuf. Dala nam je rok 15 dana, ukoliko ne bude saglasnosti odustat će od vakufljenja. Kod sekretara provjeravam, ima još dva takva predmeta. Šta raditi u ovakvoj situaciji.

Ovo činjenično stanje, u najmanju ruku, pokazuje da Rijaset mora naći brži i efektniji proces vakufljenja. Ovako ne ide dalje.

Cijeli tekst u Preporodu od 15. oktobra

Povezani članci (po oznakama)