Printaj ovu stranu

Tako je govorio Karadžić

Autor: Hikmet Karčić Mart 24, 2016 0

"Ako se povuče Unprofor, Muslimani će biti prepušteni nama i Hrvatima. Hrvati se neće boriti s Muslimanima protiv Srba, nego će se boriti sa Srbima protiv Muslimana. Doći će do podjele Bosne nadvoje."

("Borba", 28. 6. 1994)

 

 

 “Aha, ne, ma oni, oni moraju da znaju čoveče oko Sarajeva ima 20 000 naoružanih Srba, pa to nije normalno, pa oni će, oni će nestati, Sarajevo će biti karakazan u kome će izginuti 300 000 Muslimana, oni nisu normalni. Ja ne znam, ja ću sad njima morati otvoreno da govorim, ljudi nemojte se zaj………. u BiH ima tri, četiri stotine hiljada Srba naoružanih. Šta vi mislite, plus je tu armija i tehnika i sve to, šta vi mislite da se možete, da se otcijepite kao Hrvatska.”

(Radovan Karadžić u razgovoru sa Slobodanom Miloševićem, 8. 7. 1991.)

 

"...put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a Muslimanski narod možda u nestanak,jer Muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje ...".

(Iz Karadžićevog govora pred Parlamentom Republike Bosne i Hercegovine 17.oktobra 1992. godine)

 

 Trideset osma sednica, 17. januar 1994. Karadžić:

             "Sećate se prije rata sve SAO i sve one mjere bili su posle Alijine greške, mi smo imali 9–10 poteza koji smo napravili, izmozgali smo ih svi zajedno, ali ih nismo odmah lansirali svih devet poteza, nego smo lansirali kako Alija napravi grešku, pa mi lansiramo potez, pa onda Muslimani psuju njemu mater, a ne nama."

 

Četrdeset šesta sednica, 23. novembar 1994. Karadžić:

"Mi smo stvorili nove realnosti. Lokalno rečeno, Zvornik je bio 60:40 u korist Muslimana, ali su došli Srbi i iz Zenice, zaposjeli Kozluk, Muslimani otišli u Evropu ili ne znam gdje. I tad su nam gospoda rekli – s kojim pravom vi tražite Zvornik. Mi smo kazali, sva je Bosna bila srpska. To je istorija, to nas ne zanima. ... Ovaj rat je stvorio realnost, sada su ovdje Srbi iz Zenice. Ako vi želite da date Muslimanima Zvornik, onda trebate napraviti novi rat da ove Srbe protjerate nazad u Zenicu. Po tom pravu tražimo Zvornik. Po istom tom pravu tražimo svoju državu."  (Robert Donia, Iz Skupštine Republike Srpske 1991 – 1996, University Press, Sarajevo, 2012)

 

 

 

 

 

 

Povezani članci (po oznakama)