Printaj ovu stranu

Smajlović: Ne postoji nijedan zahtjev za pomoć izbjeglicama na koji Islamska zajednica nije reagirala

Autor: Februar 14, 2018 0

S obzirom na manipulacije s informacijama o odnosu Islamske zajednice prema izbjeglicama, nakon apela tražili smo i mišljenje voditelja Operativnog tima Islamske zajednice koji je bio aktivan i u vrijeme posljednjih poplava u BiH

Prema riječima voditelja Operativnog tima za krizne situacije Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlovića 2015. godine je formiran tim koji je imao za cilj evidenciju i eventualnu pomoć pri zbrinjavanju izbjeglica koje prolaze kroz BiH na putu ka drugim evropskim zemljama. “Na prijedlog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića tim je formiran kako bi se na adekvatan način pomoglo izbjeglicama koje su prema nekim procjenama u velikom broju krenule ka evropskim zemljama kroz BiH 2015. godine. Tada je napisana i instrukcija o djelovanju i načinu pomoći izbjeglicama koja je poslana imamima, prema kojoj se imami i danas rukovode. Iako su mediji sada posebnu pažnju skrenuli na izbjeglice, imami i osoblje Islamske zajednice na terenu već duži period se bave ovim pitanjem. Svi koji su zatražili pomoć na vratima naših ustanova su dobili određenu pomoć, s tim da je preporuka bila da se ne smještaju u džamije, iako je bilo i tih slučajeva koje niko u Islamskoj zajednici nije osudio. Naime, imami i džematski odbori pronađu drugo odgovarajuće rješenje umjesto boravka u džamijama. Ne postoji nijedan zahtjev za pomoć izbjeglicama na koji Islamska zajednica nije reagirala, ali o tome se zainteresirani mogu informirati u Uredu za društvenu brigu ili kod organizacija s kojima imamo saradnju poput Emmausa iz Doboj-Istoka i drugih. Također, Islamsku zajednicu nisu kontaktirali državni organi za smještaj izbjeglica, a Islamska zajednica ne može samostalno uzimati ulogu državnih organa iz niza razloga. Islamska zajednica može biti servis za pomoć, ali nikako institucija koja može sistematski rješavati problem boravka izbjeglica u BiH, od sigurnosnog do humanitarnog aspekta. Ponavljam, dok su u medijskom fokusu izbjeglice u Sarajevu, imami i drugi aktivisti Islamske zajednice  već duže vrijeme rješavaju situaciju izbjeglica od Trebinja, Mostara, Travnika do Bihaća i Velike Kladuše itd. Bili smo spremni i očekivali smo izbjeglice iz pravca Bijeljine“, kazao je Smajlović.

U apelu državnim organima Islamska zajednica je naglasila da džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica nego posljednje. Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica. Pomoć je slala još od 2015. godine u ona mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu.

Povezani članci (po oznakama)