Printaj ovu stranu

Slika Genocida kroz 350 fotografija

Autor: BIR.ba Juli 09, 2018 0

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, 9. jula u Spomen-sobi Memorijalnog centra Potočari bit će upriličeno otvorenje izložbe fotografija "Srebrenica – slikom kroz vrijeme". Izložba fotografija je nastala u organizaciji Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe", uz podršku Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Žena Podrinja". Prikazuje fotografije autora Sadika Salimovića, Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i IIN Preporoda.

Izložba kroz 350 fotografija prikazuje Srebrenicu od vremena prvih grafika, fotografija, preko prijeratnih fotografija idiličnog života ovog gradića Istočne Bosne, do rata, pada Srebrenice, genocida, sve do vremena borbe za istinu o genocidu u Srebrenici. Kroz jedan segment bit će izložene fotografije značajnih svjetskih ličnosti koje su posjetile Srebrenicu.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe je za Radio BIR izjavila:

“Htjeli smo da ljudi koji dođu u Srebrenicu da pogledaju izložbu i da vide ko je sve prošao kroz 23 godine korz Memorijal, ko nam je davao podršku, ko je bio sa nama zajedno, ko je pomogao da dođe do velikog broja presuda u Hagu, u Sudu BiH... Izložba je značajna i zbog same istine, jer mi se kao Udruženje borimo sve ove godine za istinu i pravdu i želimo pokazati ko je bio uz nas u toj borbi.”
Munira ističe da naredne godine planiraju izložbu prikazati u Evropskom parlamentu, te u drugim zaintersovanim institucijama. U okviru svečanosti otvaranja izložbe biće upriličeno i dodjeljivanje Plakete zahvalnosti Klausu Zornu za izuzetan doprinos istraživanju genocida u Bosni i Hercegovini.

Klaus Zorn je u periodu 1991.-1995. bio njemački istražitelj, glavni inspektor i šef Centralne jedinice za istrage ratnih zločina (ZBKV) Ureda njemačke kriminalističke policije, pri Odjeljenju državne bezbjednosti Njemačke. Istraživanja ovog ureda, pored ostalog, rezultirala su prvom presudom za genocid u BiH 1993. godine u Njemačkoj. Plaketu uručuju Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Povezani članci (po oznakama)