Printaj ovu stranu

Kašmir: Uhapšeno 1.300 ljudi

Autor: Ajša H.H. Septembar 10, 2019 0

Nakon odluke indijskog premijera Narendra Modija o ukidanju ustavne odredbe 370 o posebnom statusu Kašmira,ovo područje je pod totalnom blokadom gotovo mjesec dana. Usljed blokade potpuno su prekinuta sredstva komunikacije - mobilne, fiksne i internetske mreže, a na snazi je policijski sat i zabrana okupljanja.

The Independent je objavio vijest o zlosnutoj atmosferi u Kašmiru u kojoj se i bolnice prazne kao predznak velikih sukoba.

Od uvođenja ovih mjera uhapšeno je  više od 1.300 osoba pod obrazloženjem sprječavanja narodne pobune u Kašmiru. 

Kako prenosi The Independent Vlada je krajem avgusta najavila da će 12. oktobra održati „prvi samit investitora“ u kongresnom centru visoke sigurnosti u Srinagaru. U saopćenju se kaže da će događaj „privući investicije u različitim sektorima i prikazati Džammu i Kašmir kao povoljnu destinaciju za investiranje“.

I lokalno stanovništvo i politički analitičari vide odluku od 5. avgusta kao potez usmjeren na promjenu demografije i karaktera većinski muslimanskog Kašmira, uz masovno naseljavanje Hindusa u ovoj regiji.

Premijer Indije Narendra Modi tvrdi da će odlukom o oduzimanju Kašmiru specijalnog ustavnog statusa i njegovo premiještanje iz kategorije savezne države u teritoriju osloboditi to područje od separatizma. 

Kašmir se desetljećima bori protiv indijske vlasti. U sukobima s indijskim snagama sigurnosti od 1989. poginulo je preko 70.000 ljudi. Najveći dio stanovnika Kašmira želi ili neovisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podjelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN-a o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan.

Indijska vlada tvrdi da je njena odluka da povuče Džammu i specijalni status države Kašmir jedini način da se okonča nasilna pobuna i da će donijeti ekonomski prosperitet otvaranjem mogućnosti za investitore iz Indije u Kašmiru.