Printaj ovu stranu

Wagener : Njemačka nema kolonijalnu prošlost u islamskom svijetu kao Francuska

Autor: Preporod Januar 25, 2015 0

Berlin-U komentaru njemačke agencije DW posvećenom usporedbi situacije u Francuskoj i one u Njemačkoj nakon terorističkih napada u Parizu Volker Wagener  uz tvrdnju da „Njemačka kao država i društvo stoji čvršće nego njen francuski susjed“ističe: „Mi nemamo kolonijalnu prošlost u islamskom svijetu kao što je ima Grand Nation (Francuska), naša privreda je stabilna, nezaposlenost manja, a problematika predgrađa s paralelnim svjetovima u Berlinu, Frankfurtu ili Münchenu nije tako dramatična kao ona u Parizu ili Marseillesu.

I dok nekad veliku Francusku već godinama muči snažna kriza identiteta, kod nas Nijemaca je gotovo u istom razdoblju nastalo drukčije, pozitivno samopouzdanje. Ukratko, Francuska je doslovce bolesna - i to od glave do pete, Njemačka ima lahku slabost zvanu Pegida. To jasno pokazuje već usporedba Nacionalne fronte (FN) s Pegidom. U Francuskoj je FN stranka nesnošljiva prema strancima, jaka stranka s 25 posto biračkog tijela, što znači da je podjednako jaka kao SPD u Njemačkoj.“Patriotski Evropljani“ iz Saske  (Pegida) nasuprot tomu predstavljaju trenutno stanje u provinciji. Oni, hvala Bogu, nisu stranka, dakle nemaju društveni legitimitet“.

Druga komentatorka DW Barbara Vezel skreće pažnju na propuste Francuske koji predugo traju. „Ono sa čim svakako treba započeti, jeste iskrena diskusija o uslovima života doseljenika iz zemalja Sjeverne Afrike. Francuska je danas suočena sa propustima koje je pravila decenijama. Tu su betonska brutalna predgrađa koja se raspadaju, škole u jadnom stanju. Tu je omladina bez šansi koja sebe ne vidi kao dio Republike, zatvori koji su toliko nedostojni čovjeka da već dugo predstavljaju leglo radikalizma. Francuskoj je potreban gigantski reformski program kako bi život nekoliko miliona Francuza stranog porijekla mogao da se trajno poboljša. Doduše, ojačana politička desnica će učiniti sve da do toga ne dođe“, piše Vezel.