Printaj ovu stranu

Zemlje Zaljeva formiraju svoj Interpol

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Februar 03, 2015 0

Doha-Nakon održavanja 35. samita zemalja Zaljeva 9. decembra u Dohi najavljeno je formiranje zajedničke regionalne policije i pomorskih snaga, prenosi Al-Arabiya.

Katarski ministar vanjskih poslova šejh Muhammed bin Halid al-Attija je izjavio tim povodom da će tako formirana policija poboljšati u borbi protiv terorizma. „To će biti nešto poput Interpola, ali u zemljama Zaljeva“, rekao je na konferenciji za štampu.

Sjedište ove policije pod nazivom GCC-POL će biti u prijestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju, a pomorskih snaga u Bahreinu.

U završnom saopćenju samita ponovljena je podrška političkom rješenju sukoba u Jemenu i Siriji, osuđeno djelovanje milicija u Libiji i data podrška Libijskom nacionalnom vijeću kao legitimnom tijelu koje bi trebalo upravljati zemljom.

U izjavama nakon samita čelnici zemalja Zaljeva su kazali da su se nadali da će novoimenovani mirovni izaslanik UN za Siriju Staffana de Mistura biti uspješniji u procesu bržeg rješavanja kriznih situacija u arapskom svijetu. Pored toga, u saopćenju je najavljena jednoglasna podrška političkom planu u Egiptu i predsjedniku Abdulfetahu al-Sisiju.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz as-Saud najavio je da će slijedeći samit biti održan u Rijadu.