Printaj ovu stranu

Rukovodilac istražnog tima za zločine u Gazi dao ostavku

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Februar 03, 2015 0

New York-William Schabas, koji se nalazi na čelu istražnog tima UN za zločine počinjene u Gazi u ljeto 2014. podnio je ostavku na ovo mjesto nakon što ga je Izrael optužio da je ranije dao pravni savjet Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji. Vijeće za ljudska prava UN postavilo je ovog uglednog kanadskog akademika u augustu prošle godine na čelo tima za istragu ratnih zločina tokom ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze.

 

Kako prenosi Reuters William Schabas je u ostavci naveo da će se povući sa ove pozicije kako bi spriječio da to zasjeni pripremu izvještaja i njegova otkrića, koji će biti objavljen u martu. Schabas je rekao da je njegovo savjetovanje PLO za koje je plaćen kao pravni savjetnik, dovelo do toga da direktor Vijeća za ljudska prava traži pravni savjet o njegovoj poziciji u UN-u.

Fatou Bensouda

Pritisak na Schabasa je pojačan nakon što su tužioci Međunardonog krivičnog suda u Hagu počeli preliminarnu istragu o zločinima na palestinskim teritorijama.Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda izjavio je da otvara preliminarnu istragu, etapu koja prethodi istrazi, o ratnim zločinima počinjenim od ljeta 2014. godine na palestinskim teritorijima. Preliminarna istraga treba da utvrdi da li postoji „razuman osnov“ da se otvori istraga, precizira se u saopćenju iz Ureda tužitelja, prenose agencije. Palestinska vlada je 2. januara pristupila Rimskom statutu, osnivačkom ugovoru Suda koja omogućava tužitelju da otvara istrage o zločinima u budućnosti.
Tužiteljka Suda u Hagu Fatou Bensouda najavila je da će se voditi „analiza potpuno neovisno i objektivno o navodnih ratnih zločina, počinjenih od strane Izražela, uključujući one tokom prošlogodišnjeg sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze“. Bensouda je naglasila da „preliminarno ispitivanje nije istraga, već proces ispitivanja informacija na raspolaganju da li ima opravdane osnove da se nastavi s istragom“.
SAD su ovaj korak ocijenile kao kontraproduktivan u mirovnom procesu.