Printaj ovu stranu

Boubakeur: Za dvije godine dvostruko više džamija u Francuskoj

Autor: France 24 April 17, 2015 0

Paris - Predsjednik Francuskog muslimanskog vijeća Dalil Boubakeur pozvao je početkom aprila na godišnjem susretu Unije islamskih organizacija u Francuskoj na udvostručenje broja džamija u ovoj zemlji u roku od dvije godine kako bi se ublažio njihov manjak za milione francuskih muslimana, prenosi France 24.

 

„Imamo 2.200 džamija, a trebamo ih bar dvostruko više“, rekao je Boubakeur na 32. godišnjem susretu Unije islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF) koja okuplja 250 muslimanskih organizacija tokom godišnjeg susreta koji se smatra najvećim skupom muslimana u Evropi. Na njemu se okupi tokom četverodnevnih manifestacija preko 17 000 osoba.

Predsjednik Unije islamskih organizacija (UOIF) Amar Lasfar je ovom prilikom rekao da broj džamija treba odražavati broj muslimana, te da sve više nailaze na razumijevanje kod gradskih uprava za to. „Za sedam miliona muslimana Francuske postojeće džamije nisu dovoljne“, kazao je ovom prilikom Boubakeur.

Poziv za izgradnju više džamija u francuskoj podržao je i monsinjor Ribadeau-Dumas, glasnogovornik Francuske biskupske konferencije rekavši da se radi o legitimnom zahtjevu. „Muslimanima treba, kao i kršćanima i jevrejima, biti omogućeno da prakticiraju svoju vjeru“, kazao je monsinjor Ribadeau-Dumas za francusku radio stanicu Europe 1.