Printaj ovu stranu

Shaheela Ibraheem u Bijeloj kući

Autor: Agencije April 18, 2015 0

Washington - U čast odavanja priznanja dostignućima Amerikancima afričkog porijekla američki predsjednik Barak Obama je primio devetnaestogodišnju studenticu Saheelu Ibraheem zbog njenih izuzetnih rezultata. Sahaheela Ibraheem, porijeklom i Nigerije, sa 15 godina je upisala Harward Universitet, Fakultet za neurobiologiju, kao najmlađa polaznica ovog prestižnog Univerziteta koji treba da završi u maju ove godine.

Kao posebnu zanimljivost izvještaći ističu da je u vrijeme kada je primljenja na Harward primljena na još 12 drugih univerziteta, uključujući MIT, Universitet Pennsylvania, Cornell, Brown, Princeton, Columbia i Universitet Chicago, zbog čega je dobila nadimak nigerijska genijalka . Priznata je kao jedna od 50 najpametnijih tinejdžera u svijetu.

Shaheela je ovom prilikom kazala da je ključ uspjeha da počneš da učiš ono što voliš što je moguće ranije, a što je ona otkrila sa svojih pet godina.„Ako si zaista posvećen onome što radiš, ako to radiš sa strašću a ja mnogo toga radim sa potpunom posvećenošću, naročito matematiku i prirodne nauke, onda će to zasigurno dati dobre rezultate. Shaheeda voli i jezike, govori arapski, španski i latinski pored engleskog. „Jednostavno sve što radim nastojim da radim najbolje što mogu“ kaže Saheela dodajući da „svako ko radi motivirano može napraviti čuda“, prenosi pres služba Bijele kuće.