Printaj ovu stranu

Baronesa Warsi: „Hladni rat protiv islama“

Autor: Juni 19, 2015 0

London - Bivša ministrica iz redova Konzervativne partije baronesa Sayeeda Warsi upozorila je u nedavnoj izjavi za The Independent na strah koji muslimani u Velikoj Britaniji osjećaju zbog „hladnog rata“ koji vlada vodi protiv njihove vjere, što, kako je istakla „samo vodi povećanju ekstremizma“

Warsi je u izjavi za The Independent, također, upozorila da bi planovi za slamanje tzv. nenasilnog ekstremizma mogli imati kontraproduktivne rezultate i dovesti do udaljavanja glavnine muslimana iz britanskog društva u koje su se oni integrirali. Upozorila je da nova politika treba biti „dosljedno provođena u svim zajednicama“, kao i da treba obuhvatati „sve oblike ekstremizma bez kriminaliziranja bilo čijeg načina razmišljenja“. Stajalište baronese Warsi je podržala i Fondacija Quilliam sa Haras Rafiqom na čelu. Rafiq je izjavio da nova politika vlade rizikuje da svojim novim mjerama dovede do toga da se muslimanska zajednica osjeća obespravljeno. „Ako stavimo zabranu nekome zato što se ja ili vi sa njim ne slažemo, onda će to samo dovesti do toga da se svi drugi mimo vas osjećaju obespravljeni, te da to služe samo kao izgovor za nešto drugo“, kazao je Rafiq.

Baronesa Warsi je upozorila:“ Još uvijek je veoma nejasno kako vlada definira pojam nenasilni ekstremizam, a itekako su prisutni upozoravajući znaci da se strategija vidi kao napad na samu muslimansku zajednicu.“ Istakla je da često i druge vjerske grupacije imaju uvjerenja koja bi mogla biti smatrana ekstremnim, ali nisu na meti vlade i njene nove politike. „To će biti pravi test za vladu: da da odgovor da li je u pitanju, zaista, iskreno nastojanje da se stane u koštac s ekstremizmom u svim oblicima - što se uveliko razlikuje od trenutne percepcije po kojoj je to hladni rat protiv britanskih muslimana“, kazala je Warsi.
Kako upozorava The Independent vlada bi se mogla suočiti s ozbiljnim izazovom u Domu gdje konzervativci ne uživaju većinu, a liberalne demokrate ne slažu s novim mjerama, kao i mnogi drugi koje brine njihov učinak na građanske slobode.