Printaj ovu stranu

Hiljade hadžija daju krv povrijeđenima: Veliki broj Indijaca, Bangladežana i Pakistanaca

Autor: Septembar 12, 2015 0

Nakon jučerašnje nesreće u haremu Mekke, u kojoj je prema izvještajima arapskih medija poginulo čak 107 osoba a 238 povrijeđeno, mnoge hadžije su otišle ka bolnicama gdje daju krv za povrijeđene. Na mjesto nesreće je izašlo 68 medicinskih ekipa

 

Prema pisanju Saudi Gazette  Abdul Wahab Shalb, ispred Medicinskog odjela Mekke, izjavio je da su povrijeđeni koji su u kritičnom stanju primljeni u obližnju Ajyad bolnicu, dok su ostali poslani u druge bolnice. 

Organizatori hadža ispred Pakistana, Indije i bangladeša javili su da među poginulim i povrijeđenima ima njihovih hadžija. Prema pisanju pakistanskih medija 47 povrijeđenih je iz Pakistana. Saudijske vlasti još nisu dale izvještaj o nacionalnostima poginulih. 

Emir Mekke  Khaled Al-Faisal izrazio je saučešće porodicama poginulih i posjetio mjesto nesreće i povrijeđene u bolnicama te naredio hitnu istragu. Prema navodima očevidaca uzrok pada krana je jak vjerat i nevrijeme koje je pogodilo Mekku posljednjih dana a doživjelo je kulminaciju u petak navečer. Prisjetimo se da je u  nesreći koja je prouzrokovana velikom gužvom 2006. godine stradalo  350 osoba, stoga jedan od razloga proširenja harema Mekke jeste upravo smanjenje gužve. Hadžije koje idu u organizaciji Rijaseta još uvijek se nalaze u Medini tako da nijedan bh hadžija nije bio u haremu Mekke u vrijeme nesreće.