Printaj ovu stranu

Jačanje saradnje Turske sa zemljama Zaljeva

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Februar 16, 2017 0

Ankara - Posljednjih dana arapski mediji intenzivno izvještavaju o jačanju veza između Saudijske Arabije, Turske i UAE na političkim i ekonomskim poljima.

Ovi izvještaji dolaze upravo u vrijeme  turneje turskog prdsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana po zemljama Zaljeva: Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i Kataru, koja je otpočela 13. februara.
Prije ove turneje turskog predsjednika saudijski ministar vanjskih poslova Adil al-Džubejr je bio u dvodnevnoj radnoj posjeti Turskoj. Tom prilikom je sa turskim kolegom Mevludom Čavušogluom u Ankari predsjedavao prvom zasjedanju Saudijsko-turskog koordinacionog vijeća.  
Isto vijeće je Turska ranije formirala sa UAE. Ovo vijeće je protekle sedmice održalo svoj deveti sastanak na ministarskom nivou. Pored prevazilaženja ranijih političkih neslaganja, dvije zemlje uveliko rade na razvoju sveobuhvatne saradnje. Zastupnik turskog predsjednika Muhammed Šimšek i minister privrede UAE Sultan bin Said al-Mansuri na zasjedanju vijeća u Ankari potvrdili su odlučnost za jačanje saradnje u oblasti industrije, energetike, prometa, telekomunikacija, aviosaobraćaja, malih i srednjih preduzeća, tehnologije, ekologije, poljoprivrede i turizma.
Šimšek je na konferenciji za štampu napomenuo da trgovinska razmjena između Turske i UAE u posljednje vrijeme ostvaruje rast za preko 36% veći od ranijeg, kao i da će se taj procenat povećavati u narednom periodu zbog trgovinskih olakšica koje su usvojene na ovom sastanku u Ankari, izvještava Al-Kuds.

Povezani članci (po oznakama)