Printaj ovu stranu

Prijedlozi za jačanje akademske saradnje Pakistana i BiH

Autor: Februar 21, 2017 0

Izvršni direktor Iqbalovog međunarodnog instituta za istraživanje i dijalog (IRD) pri Međunarodnom islamskom univerzitetu u Islamabadu dr. Hasnul Amin posjetio je ambasadora Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedima Makarevića te ga upoznao ga sa daljnjim aktivnostima koje IRD želi poduzeti u vezi dodatnog zbližavanja Pakistana i BiH u oblasti akademske i kulturne suradnje.

Nakon uspješne posjete sarajevskom i drugim univerzitetima u Bosni i Hercegovini krajem prošle godine, a u cilju jačanja daljnje saradnje sa bh. akademskom zajednicom, ambasadoru Makareviću je prezentiran spektar aktivnosti na tom planu.

–  Prije svega je ponuđena organizacija dviju kratkih posjeta bh. znastvenika u trajanju od sedam dana sa ciljem razmjene pogleda te iskustava u sljedećim tematskim oblastima: Islam i Zapad, suprostavjanje terorizmu te uspostavljanje harmonije i mira u pluralnim društvima. Za vrijeme posjete članovi delegacije imali bi priliku da se upoznaju sa članovima akademske zajednice, civilnog društva, medija, uleme, te predstavnicima odredenih državnih institucija države Pakistana – navodi se u informaciji Ambasade BiH u Pakistanu.

Također su ponuđene dvije pune stipendije (smještaj i mjesečna naknada) za istrazivače/studente koji bi  proveli svoja istraživanja u Pakistanu u trajanju od tri do šest mjeseci vežući svoje projekte za različite aspekate muslimanskih društava.

Selekcija kandidata će se vrštiti na osnovu kvaliteta ponuđenog istraživačkog projekta.

Održavanje dvodnevne konferencije posvećene BiH i Pakistanu na temu: u potrazi upoznavanje i jačanje zajedničke baštine je također ponuđena.

U razgovoru s ambasadorom Makarevićem, dr. Hasnul Amin je obećao poduzeti sve neophodne mjere na daljnjem jačanju Ikbalove katedre pri Sarajevskom univerzitetu. S tim u vezi prijedlog će biti upućen Pakistanskoj visokoobrazovnoj komisije te drugim vladinim institutima. Vezano za daljnje aktivnosti Ikbalove katedre, Institut će se zalagati također za razvijanje različitih kratkih kurseve vezanih za Ikbala, njegovu misao te drugih srodnih aspekata vezanih za muslimanska društva.

Sastanku je prisustvovao i koordinator saradnje sa institutom odnosno Islamskim univerzitetom u Islamabadu dr. Sejo Sušić koji ujedno obnaša ulogu aktivnog profesora na istom.

Povezani članci (po oznakama)