Printaj ovu stranu

Olakšice u sistemu muškog skrbništva

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Maj 22, 2017 0

Džidda – Kako izvještava Saudi Gazzete saudijski aktivisti za ljudska prava pozdravili su kraljev dekret o olakšicama u sistemu muškog skrbništva prema kome su žene morale dobiti dozvolu od muškog člana porodice da putuju, studiraju, idu na liječenje u bolnicu, zastupaju sebe na sudu, rade u javnom i privatnom sektoru.

Lina Almaeena, član Vijeća Šure i suosnivač nevladine organizacije Jeddah Uniteda, nazvala je ovaj dekret povijesnim. „To je veliki korak naprijed za osnaživanje žena, koji će staviti u fokus i druga pitanja vezana za status žene u Saudijskoj Arabiji i podići svijest javnosti“, kazala je Almaeena za Saudi Gazette.

 „Ovaj sistem skrbništva dopuštao je mnogim ljudima da zloupotrebljuju svoja prava nad kćerima, ženama i članovima svoje porodice“, upozorila je članica Nacionalnog društva za ljudska prava Suhaila Zain al-Abideen.

„Kraljeva odluka otvara vrata za raspravu o sistemu muškog skrbništva koji je neislamski sistem i ponižavajući za žene“, izjavila je Maha Akeel, aktivistica za ženska prava i direktorica u Jeddah Organisation of Islamic Cooperation.

„Novi kraljev dekret korak je prema vraćanju prava ženi muslimanki“, napominje prof. Samia Alamoudi ističući da je ovo pitanje bilo godinama tabu tema u ovoj zemlji.

Aktivistica Hadath grupe Lama Karkanawi ukazuje na potrebu osvješćivanja i  podizanja svijesti ljudi koji su razočarani ovim dekretom.

Muhammed al-Muadi, glasnogovornik Komisije za ljudska prava podsjeća da se u kraljevom dekretu navodi nužnost pravnog uređenja ovog pitanja.

Šef Odjela za medije za ljudska prava (HRC) u Saudijskoj Arabiji Muhammed Almuadi izjavio je za Saudi Gazzete da će komisija raditi sa državnom upravom kako bi tačno imenovali radnje koje se dekretom dozvoljavaju. „Ovaj dekret ima za cilj osnažiti žene koje imaju značajnu ulogu u održivom razvoju zemlje. On pokriva sve radnje koje zahtijevaju dozvolu skrbnika, osim za one gdje nema pravne osnove ili su u sukobu sa šeriatskim zakonom“, dodao je Almuadi.

Dekret predstavlja najnoviji u nizu poteza Saudijske Arabije u pokušaju uključivanja žena u radnu snagu, a što je krenulo s reformama kralja  Abdullaha, koji je 2011. godine dopustio ženama da glasaju i kandidiraju se na lokalnim izborima. Dvije godine kasnije odabrao je 30 žena u Šuru, a 2012. godine im je po prvi put dopušteno da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Princ Muhammed bin Salman je prošle godine predstavio ambiciozan plan za transformiranje ekonomije zemlje do 2030. godine, kojim se predviđa povećanje udjela žena u radnoj snazi do 30 posto. Kristine Beckerle iz HRW-a ističe kako je za to potrebno odbacivanje sistema muškog skrbništva.

Povezani članci (po oznakama)