Printaj ovu stranu

Gradonačelnik Portlanda: Politička klima dozvoljava i previše prostora za one koji šire netrpeljivost

Autor: Juni 03, 2017 0

„Dvojica mladića su izgubila živote, jer su se suprotstavili nekome ko je širio riječi mržnje upućene putnicima muslimanima na popodnevnom vozu“, izjavio  je gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler ističući da „naša sadašnja politička klima dozvoljava i previše prostora za one koji šire netrpeljivost.

Nasilničke riječe mogu voditi i nasilju. Svi izabrani američki lideri, svi ljudi dobre savjesti moraju svjesno raditi na promjeni našeg političkog dijaloga“, istakao je Wheeler u izjavi povodom ubistva dvojice Amerikanaca koji su stali u odbranu dviju muslimanki u Portlandu.

Kako izvještava Glas Amerike policija Portlanda navodi da je jedna od djevojaka u vozu, koje su bile izložene islamofobičnom napadu, nosila hidžab i da se napadač derao na djevojke koristeći govor mržnje i neprimjeren jezik.

„Bezbjednost putovanja kroz našu zajednicu je osnovno ljudsko pravo koje treba da garantiramo svim građanima, bez obzira odakle su i u šta vjeruju“,” kazala je gurvernerka Oregona Kate Brown.

Senator Jeff Merkley iz Oregona je izjavio da je takva mržnja neprihvatljiva i neamerička. „Mi smo svi uz našu muslimansku braću i sestre koji su prisiljeni sučavati se sa mržnjom i diskriminacijom“, napisao je Merkley  na Twitteru.

Povezani članci (po oznakama)