Printaj ovu stranu

Prvi samit OIC o nauci i tehnologiji: Promijeniti stanje u kome su države OIC potrošači, a ne proizvođači znanosti

Autor: Septembar 23, 2017 0

Samit Organizacije islamske saradnje (OIC) o nauci i tehnologiji, koji se održao od 10. do 11. septembra u glavnom gradu Kazahstana Astani, predstavlja prvi samit koji je OIC posvetio razvoju znanosti i tehnologiju u islamskom svijetu. Samit je održan u sjenci brutalnog nasilja i ubilačkih napada vojske i budističkih militanata koje provode nad muslimanskom manjinom Rohinja u Burmi usljed kojih je od 25. augusta sklonište u Bangladešu zatražilo 313.000 ljudi.
“Sve međunarodne organizacije, a posebno mi iz muslimanskih zemalja, moramo zajednički raditi i iskoristiti sve resurse da zaustavimo nasilje nad muslimanima Mijanmara“, poručio je turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan na otvaranju samitu u Astani. “Želimo sarađivati sa vladama Mijanmara i Bangladeša na rješavanju problema u toj regiji i sprječavanju dalje eskalacije humanitarne krize“, kazao je Erdogan ističući da je Turska već ponudila svaku vrstu pomoći vladi Bangladeša za zbrinjavanje muslimana koji su iz pokrajine Arakan izbjegli u tu zemlju.
Erdogan je ranije najavio da će pitanje stradanja mijanmarskih muslimana staviti i na dnevni red rasprava na predstojećoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Predsjednik Uzbekistana govorio je u ime azijske skupine, predsjednik Republike Mauritanija se obratio u ime arapske skupine, a predsjednik Republike Gvineje u svojstvu predstavnika afričke skupine.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u svom obraćanju učesnicima samita predložio, između ostalog, otvaranje međunarodnih centara za obrazovanje, istraživanje, inovacije i razvoj u nekoliko zemalja članica Organizacije islamske saradnje, od kojih bi jedan bio u Evropi.
Zemlje članice OIC-a izdvajaju tek 0,46 posto BDP-a za istraživanje i nauku, dok razvijene zemlje za naučna i tehnološka istraživanja izdvajaju dva do tri posto BDP-a. „Tek 1,5 posto tehnoloških patenata u svijetu dolazi iz muslimanskih zemalja. Prema Globalnom indeksu inovacija iz 2017. godine, niti jedna muslimanska zemlja se ne nalazi među 30 najboljih svjetskih zemalja po kapacitetu i uspjehu u inovacijama“, naglasio je Izetbegović, te naveo da je islamski svijet posljednjih decenija opterećen dugotrajnim oružanim sukobima i sektaškim podjelama, potaknutim ideološkim razlikama i nemilosrdnom geopolitičkom borbom usljed čega je u velikoj mjeri izgubio iz vida i zanemario obrazovanje i razvoj.
Izetbegović je napomenuo da muslimani čine četvrtinu svjetske populacije čiju trećinu čine osobe mlađe od 15 godina što predstavljaju ogroman potencijal za islamski svijet.
„Trebamo postaviti ciljeve koji donose vrijednost ne samo muslimanima nego i ostatku svijeta, jer tako postajemo relevantni u novom globalnom poretku“, istakao je Izetbegović te dodao da je duh islama inkluzivan i priznaje sve što je dobro i progresivno.
Akcentirao je i da nema islamske ili neislamske nauke, a da je sukob nauke i religije vještački i neprirodan fenomen.
Organizacija islamske saradnje (OIC) okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih nacija (UN) čini drugom najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svijetu. Bosna i Hercegovina u OIC-u ima status države posmatrača.
Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev je na samitu pozvao na osnivanje fonda za znanost i tehnologiju, te ponuditi nagradu za znanstvenike u državama članicama, ističući kako će biti održana ceremonija za pokretanje ove nagrade.
Generalni sekretar OIC-a Yousef Ahmed al-Othaimeen je kazao da OIC trenutno radi na sveobuhvatnom programu stipendiranja, posebno u područjima medicine, inženjerstva, tehnologije i informatike za talentirane učenike država članica. Al-Othaimeen je napomenuo da zemlje članice OIC troše iz svojih BDP-a na istraživanje i razvoj više nego prije, te da su provedena značajna ulaganja u području visokog obrazovanja između država članica OIC-a a 17 univerziteta u državama članicama su među 400 najboljih svjetskih univerziteta.
Turski predsjednik Erdogan je u svom obraćanju naglasio da je položaj znanosti, istraživanja i obrazovanja u zemljama članicama OIC žalostan, jer su te države postale potrošači, a ne proizvođači znanosti, zbog čega su u lošijem položaju, posebno u oblasti cyber kriminala. Erdogan je izrazio spremnost svoje zemlje da razmijeni know-how i tehnološku i naučnu osposobljenost sa zemljama članicama ističući da islamski svijet treba jedinstvo i solidarnost.
Predsjednik Republike Pakistan Mamnoon Hussain je ovom prilikom imenovan za predsjedatelja Stalnog vijeća za znanstvenu i tehnološku saradnju (COMSTECH).

Sličica Želim Print

Povezani članci (po oznakama)