Printaj ovu stranu

EU i Libija zatvaraju Sredozemno more?

Autor: Septembar 23, 2017 0

Četrnaest libijskih mjesta na sredozemnoj obali i u pograničnom području na jugu zemlje je po zahtjevu Tripolija dostavilo listu infrastrukturnih potreba u slučaju realizacije sporazuma EU i Libije o zatvaranju Sredozemnog mora za izbjeglice iz Afrike. Na listi se nalaze škole, bolnice, električne i vodovodne mreže, sportski centri, te nadzorne kamere i restrukturiranje policije navodi italijanski list Corriere della Sierra 
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minntia je kazao da bi prvi koraci realizacije sporazuma trebali početi u Libiji s ciljem uspostavljanja privrednog programa „kako bi se mladi zapošljavali i udaljili od kriminalnih grupa“, te da Italija daje milijardu i po eura godišnje za zbrinjavanje izbjeglica, a „jedan dio tih sredstava se preusmjerava direktno u afričke zemlje“.
Predsjedavajući vlade nacionalnog jedinstva Fayiz as-Sarradsch je izjavio da bi ova saradnja bila ključ u sprječavanju propasti Libije koju ubrzavaju krijumčari izbjeglicama.
Mattia Toaldo, ekspert za ovu zemlju pri Evropskom vijeću za vanjsku politiku, podsjeća da su ciljevi Evrope i Italije u Libiji nedvosmisleni, a oni podrazumijevaju smanjenje broja migranata u ovo vrijeme predizbornih obećanja, kao i postizbornih procesa.
Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je u svojoj izjavio naveo sumu od šest milijardi eura za zatvaranje granice Libije na sjeveru i jugu.

Sličica Želim Print

Povezani članci (po oznakama)