Printaj ovu stranu

Pokretni krov iznad Mesdžidu-l-harama u Mekki

Autor: Novembar 08, 2017 0

Najava o postavljanju pokretnog krova koji bi trebao pokrivati prostor Haremi-š-Šerifa izazvala je kritike šire javnosti, izvještava Al-Quds. Kritičari ovog novog projekta, u okviru kojeg se planira cijeli prostor Haremi-š-Šerifa prekriti pokretnim krovom, optužuju Rijad da time dodatno skrnavi islamsko naslijeđe.

Izgradnja ove nove velike tende bi trebala početi iduće godine. Njegova ukupna površina bi trebala obuhvatati prostor od 2.809 metara kvadratnih i ima za cilj osigurati hlad hadžijama prilikom obavljanja tavafa, objavljeno je iz Ureda za sigurnost Haremi-š-Šerifa.

“Ništa ne bi trebalo pokrivati Kabu odozgo, jer muslimani vjeruju da se Allahova milost spušta sa najvišeg neba. Ovaj plan krova izgleda kao svemirski brod iz holivudskog filma”, izjavio je predsjednik Fondacije za istraživanje islamske baštine iz Londona dr. Irfan al-Alavi za britanski Independent, te dodao da je bilo potrebnije izgraditi bolnicu blizu Haremi-š-Šerifa. “Najbliža glavna bolnica je udaljena više od pet milja od Mekke. Zašto prvo ne izgrade nju?” kazao je Al-Alavi.

Povezani članci (po oznakama)