Printaj ovu stranu

Fudbal: Argentina otkazala meč protiv Izraela u Jerusalemu

Autor: Juni 06, 2018 0

Prijateljska utakmica između nogometnih reprezentacija Izraela i Argentine, planirana za subotu u Jerusalemu, neće se odigrati odlukom Nogometnog saveza Argentine, objavili su u utorak navečer argentinski mediji.

„Zbog prijetnji i polemike nastale oko stanja u Palestini utakmica se neće igrati. Selektor Sampaoli traži odigravanje jedne utakmice u Barceloni“, navode argentinske sportske novine Ole.

Nogometaši Argentine se u Barceloni pripremaju za Svjetsko prvenstvo u Rusiji te su u četvrtak trebali putovati u Izrael na posljednju pripremnu utakmicu uoči Mundijala.

Izrael je namjeravao organizirati utakmicu u Jerusalemu što je izazvalo protivljenje Palestinaca koji su tu namjeru „smatrali političkim oruđem“.

Igrači tražili da ne idu u Jerusalem

Ova inicijativa došla je od igrača – primarno kapitena Lea Messija i veterana Javiera Mascherana – te trenera Jorgea Sampaolija.

Rafael Araya Nasry, predsjednik Latinske konfederacije palestinskih institucija (COPLAC), tvrdi da su Messi i Mascherano lično insistirali na otkazivanju prijateljske utakmice.

Nogometni savez Palestine prethodno je uputio pismo argentinskom savezu u kojem je tražio otkazivanje utakmice.

Španske novine AS pišu kako su se igrači sastali sa predsjednikom svog saveza Claudijem Tapiom te mu saopćili odluku kako ne žele ići u Jerusalem zbog straha od protesta.

U ponedjeljak se spominjalo moguće paljenje Messijevih dresova i fotografija, a 70 djece izbjeglica je poslalo pismo u kojem su naveli kako je stadion Teddy Kollek u zapadnom Jerusalemu izgrađen na mjestu gdje je srušeno njihovo selo.

Argentina, koja će na Svjetskom prvenstvu igrati protiv Hrvatske, trebala je nakon utakmice sa Izraelom otputovati u Rusiju.

 

Izvor: Agencije

Povezani članci (po oznakama)