Printaj ovu stranu

Studenti bh. univerziteta poručili u Potočarima: Tu smo

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Juni 09, 2017 0

Kako malo je potrebno da od mladih dobijete ono što od njih i očekujete, zaljučak je svih koji su imali priliku gledati kako studenti pet javnih univerziteta u BiH 25. maja čiste nišane na mezarima 6.504 do sada ukopane žrtve srebreničkog genocida.

Sa puno entuzijazma i poleta njih 330 stigli su rano ujutro u Potočare sa šest autobusa iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Zenice i Mostara. Došli su na prvi zajednički čas historije o srebreničkom genocidu kakav nikada ranije nisu imali. Čas je trajao cijeli dan i sastojao se od pranja nišana, slušanja predavanja o genocidu u Srebrenici i gledanju filma u prostoru muzeja. Ovom studentskom akcijom čišćenja nišana u mezaristanu Potočari počelo je obilježavanje 22. godišnjice srebreničkog genocida

Većina studenata prvi put u Potočarima

Za veliku većinu studenata bio je to prvi put da su posjetili Potočare. Među njima su i Larisa Sinanović iz Zenice, Ahmed Mujkanović iz Viteza, Haris Hušću iz Kaknja, Vehabović Selim iz Tuzle, Adnan Đinić iz Gračanice... „Imao sam želju da dođem i evo pružila mi se prilika da to i ostvarim. Trebalo bi ovo češće organizirati da i drugi, koji nisu ranije imali prilike, mogu doći“, kazao nam je Adnan Đinić iz Gračanice. „Treba dolaziti ovdje da nas podsjeća do čega dovodi neljudskost i da podsjeća na potrebu povratka ljudskosti i ovdje i u cijelom svijetu“, kazao je Denis Vejzović sa Zeničkog univerziteta kome je, također, ovo bio prvi put. Poručio je da će doći i slijedeće godine. „O našoj bližoj historiji učimo iz medija, u školi nismo ništa o ovome učili zato su nam potrebni ti časovi ovdje“, kaže Aida Fazlić koja je, također, tog dana bila prvi put u Srebrenici kao i Belma Malkić sa Tuzlanskog univerziteta koja kaže: „Lijepo je biti ovdje i pokazati da smo sa njima, da saosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najdraže. Lijepo je razgovarati s majkama i od njih učiti.“ Tu su i oni koji su bili ranije u Potočarima poput Divljanović Ademira iz Tuzle kojemu je ovo četvrti put kao i Omeru Jašiću iz Maglaja, Samedu Škapuru iz Tešnja,  a Lamiji Sendić iz Tuzle drugi put.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Povezani članci (po oznakama)