Printaj ovu stranu

Ilmihal za odrasle: Priručnik o islamskom vjerovanju

Autor: Decembar 31, 2019 0

U izdanju Medžlisa Islamske zajednice Tuzla nedavno su izašle dvije knjige: "Priručnik o islamskom vjerovanju" i "Džepni priručnik o islamskom vjerovanju". Radi se o priručniku u formi ilmihala za odrasle, te njegovoj džepnoj verziji. Inače, to je prvi džepni ilmihal na našem jeziku. Autor oba djela je Jusuf Džafić, odranije poznat po nekoliko autorskih djela i po prijevodima i komentarima klasičnih hanefijskih knjiga. Recezenti su: dr. Mensur Husić, mr. Bajazid Nicević i Admir Iković, prof. 

Priručnik se bavi temama iz akaida, tj. imana - islamskog vjerovanja. Obrađuje šest imanskih šartova: vjerovanje u Boga, Allaha, dž.š.; vjerovanje u Allahove meleke (anđele); vjerovanje u Allahove knjige (kitabe); vjerovanje u Allahove poslanike (pejgambere); vjerovanje u Sudnji dan (Posljednji dan) i općenito sva dešavanja nakon čovjekove smrti.; vjerovanje u Allahovo određenje (kader, sudbinu).  

Knjiga ima 7 glava koje su podijeljene na 34 poglavlja: Uvod (3 poglavlja: Definicija imana; Odnos imana i djela; Sastavni dijelovi imana); Prvi imanski šart - vjerovati u Allaha (16 poglavlja: Uvod; Allahovi sifati; Vudžud; Vahdanijjet; Kidem i beka; Muhalefetun li-l-havadisi; Kijamun bi-nefsihi; Hajat; 'Ilm; Sem'; Besar; Iradet; Kudret; Kelam; Tekvin; Allahova lijepa imena); Drugi imanski šart - vjerovati u Allahove meleke (3 poglavlja: Uvod; Osobine meleka; Podjela meleka); Treći imanski šart - vjerovati u Allahove knjige (4 poglavlja: Uvod; Kur'an; Imena i svojstva Kur'ana; Odnos muslimana prema prijašnjim Allahovim objavama); Četvrti imanski šart - vjerovati u Allahove poslanike (3 poglavlja: Uvod; Svojstva Allahovih poslanika; Kratke crtice iz života Allahovih poslanika); Peti imanski šart - vjerovati u Sudnji dan (4 poglavlja: Uvod; Teški grijesi; Imena Sudnjeg dana; Pojmovi vezani za Sudnji dan); Šesti imanski šart - vjerovati u Allahovo određenje (1 poglavlje).

Za razliku od većine ilmihala i sličnih priručnika, sve važnije činjenice iznesene u ovom djelu su potkrijepljene šeriatskim dokazima (i tradicionalnim i razumskim). Tako djelo, između ostalog, sadrži 557 ajeta, 55 hadisa i drugih predaja, te 7 citata iz djela učenjaka. 

Kako je autor istakao u predgovoru, cilj pisanja ovog priručnika jeste da se obogati ionako siromašna literatura na našem jeziku koja govori o osnovnim vjerskim temama.  Djelo je namijenjeno svima - početnicima, koji žele da steknu osnovno znanje o islamskom vjerovanju, ali i onim upućenima, koji hoće da na jednom mjestu imaju najosnovnije i najbitnije informacije o šest temeljnih istina vjere.

U svojoj recenziji dr. Mensur Husić, između ostalog, ističe: "Autor Jusuf Džafić Priručnik o islamskom vjerovanju koncipirao je na način da su u njemu sadržane istine o islamskom vjerovanju, argumentirane tradicionalnim i logičkim dokazima. Jezik kojim autor piše i metod na koji organizira tekst daje posebnu vrijednost Priručniku, koji mogu razumjeti različite kategorije čitalaca: mlađi i stariji, učeni i oni koji stječu početna znanja... 

Povezani članci (po oznakama)