Printaj ovu stranu

Tri hiljade KM za Kur’an namijenjen knezu Obrenoviću

Autor: Krajina.ba Januar 29, 2015 0

Nesudin Talundžić iz Starog Majdana kod Sanskog Mosta vlasnik je interesantne muzejske kolekcije koju je decenijama sakupljala njegova porodica, ponajviše njegov rahmetli otac Abdulah.

 

Vrijedni predmeti

- Najveće zasluge za naš muzej pripadaju mom ocu Abdulahu, koji je radeći kao građevinski inžinjer u Beogradu i putujući po svijetu, prikupljao eksponate  tokom cijelog života – priča Talundžić.

U muzejskoj kolekciji porodice Talundžić  je mnoštvo historijskih predmeta,  starog naoružanja, posuđa, vrijednog nakita i ukrasnih predmeta te  umjetničkih  slika.  Posebno bogatstvo čine stare i rijetke knjige, manuskripti, arhivski i drugi materijali čija starost iznosi i po nekoliko stotina godina. Nažalost , izuzetno vrijedni predmeti za kojima „plaču” muzeji čuvaju se u neuslovnom prostoru. Za njihovu trajniju zaštitu potreban je adekvatan prostor.

Arhivska građa

- Teško je izdvojiti nešto posebno, jer sve ima veliku vrijednost. Recimo,  ovdje su rijetki primjerci Kur’ana iz 16. i 17. stoljeća, prava kaligrafska remek djela islamske umjetnosti, tu je i bogata arhivska građa iz osmanskog perioda, srednjovjekovni manuskripti pisani ćirilicom, rijetki historijski časopisi i dokumenti – izdvaja Talundžić neke od predmeta iz kolekcije.

Općinskoj administraciji je uputio je pismo u kojem predlaže da se obezbijedi  prostor za postavku ovih eksponata.

U njegovom je vlasništvu i Kur’an kojeg je turski namjesnik u Srbiji Ali-paša poklonio Milošu Obrenoviću iz 1757. godine. Kur’an je prodao osiromašeni član porodice Obrenovića za 3000 dolara.