Printaj ovu stranu

Veliko zanimanje za izdanja El-Kalema na manifestaciji "Ramazan u Bosni"

Autor: Nedim Botić Juli 14, 2015 0

"Knjige su najljepši ukras stana, one su najveća vrijednost. Nauka, znanje i prosvjeta su najsigurnije bogatstvo jednog naroda i najmoćnije oružje u zaštiti slobode i dostojanstva i pojedinaca i naroda“, rekao je rahmetli Husein-ef. Đozo ukazavši da bez knjige nema uspjeha jednog naroda i države.

 Koliko u našem vremenu stanovnici BiH (ne)čitaju knjige? Nažalost, o tome ne postoje relevatni podaci, za razliku od nekih susjednih zemalja. Iako znamo da redovno čitanje knjiga ima višestruke koristi (podiže nivoe analitičkog razmišljanja, proširuje vokabular, povećava kreativnost i empatiju prema drugim ljudima, općenito poboljšava kvalitetu života), ipak sreću i uživanje često potražimo u virtualnom svijetu ili besposlici.

U razgovoru s ljudima, može se primijetiti da je često puta ekonomski faktor taj koji odnosi prevagu. Nesređena materijalna situacija je lišila mnoge građane prilike da izdvoje novac za knjigu.

Upravo iz tog razloga je IC El-Kalem odlučio da tokom trajanja manifestacije „Ramazan u Bosni“ ponudi čitateljstvu sniženje na svoja izdanja i do 80%. El-Kalem je također uručio i oko 500 knjiga za goste ove manifestacije, i na taj način aktivno podržao širenje i jačanje kulture čitanja među našim građanima.

U razgovoru s Edinom Pintolom, prodavačem na štandu El-Kalema, saznali smo da je interesovanje građana na zavidnom nivou te da su više nego zadovoljni ostvarenim rezultatima.

„Manifestacija 'Ramazan u Bosni' se održava po prvi put, a mi smo je na ovaj način podržali. Posjeta je više nego dobra, ljudi neprestano dolaze, raspituju se za naslove, kupuju naša izdanja i nadamo se da su zadovoljni s našom uslugom. Obezbjedili smo velika sniženja na naša izdanja, i do 80%, tako da svako sebi može priuštiti dobru knjigu“.

Od noviteta na štandu El-Kalema se ističu dva djela eminentnog dr. Rafik Issa Beekuna, a to su „Strateško planiranje i implementacija u islamskim organizacijama“ i „Islamska poslovna etika“. Takođe, novitet je i djelo od čuvenog Ebu Hamida El-Gazalija „Islam i hereza – kriteriji razlikovanja“ koje je na naš jezik preveo dr. Almir Fatić.

„Kupci najviše traže zbirke dova, zbirke hadisa poput Sažetaka Buharijine i Muslimove zbirke, sufaru, prijevod Kur'ana te djela Rešada Kadića. Moja lična preporuka je djelo Muhammeda Asada 'Poruka Kur'ana', kapitalno djelo iz oblasti tumačenja Kur'ana koje na poseban način dočarava mudrosti Božije Knjige“, istakao je Edin Pintol.

Programi manifestacije ''Ramazan u Bosni'' održavat će se do kraja ramazana, a podrazumijevaju predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, poetskih i dramskih recitacija, te posebne programe polaznika mektebske nastave. Manifestaciju organiziraju Rijaset i nevladina udruženja: Akos, Svitanje, Demus i Saff.