Printaj ovu stranu

Lastavica 2015: Za opstanak na prvo mjesto staviti vjeru

Autor: Avgust 04, 2015 0

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 02. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2015.’’, koja je ove godine trajala od četvrtka 23. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe

 

Nakon što je proučena hatma-dova za šehide, prisutnim vjernicima obratio se izaslanik muftije zeničkog glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, ističući da su dovišta mjesta na kojima se doživljava vjera u njenoj punini, te da su posjete dovištima jedan od načina da sebe i svoje porodice, prije svih djecu i omladinu, naučimo kako da slušamo jedni druge, kako da poštujemo jedni druge i kako da se međusobno pomažemo u dobru.

Nakon glavnog imama, prisutnim vjernicima obratio se muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović. U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija travnički, između ostaloga, istakao je da muslimani, ukoliko žele opstati na ovim prostorima, moraju vjeru postaviti na prvo mjesto prioriteta u svojim životima, moraju se obrazovati, moraju biti moralni, čestiti, pošteni i radini, moraju raditi na odgoju omladine i moraju poštovati autoritete među sobom, a posebno autoritet Islamske zajednice.

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je proučio Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio muftija travnički.

U znak priznanja za doprinos u organizaciji Manifestacije ‘’Lastavica’’ gosp. Hasi Karaliću, predsjedniku pododbora za tehnička pitanja, dodijeljena je levha, a na Lastavici su dodijeljena i priznanja koja je ustanovio muftija zenički:

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica'' za 2015. godinu dodijeljeno je Amni Sofić, predsjednici BZK ‘’Preporod’’ Zenica.

 Priznanje ''Lastavička Povelja'' koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2015. godinu dodijeljeno je muftiji travničkom dr. Ahmed ef. Adiloviću.