Printaj ovu stranu

Dovište Mravica 2015

Autor: Emir Softić Avgust 04, 2015 0

U nedjelju, 02. augusta, 2015. godine završena je kulturno-vjerska manifestacija ,,Dovište Mravica 2015“, koja se održava već devet godina zaredom na području Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor. Centralni program ove manifestacije se održava u džematu Mravica-Galjipovci. I ove godine na centralnom programu je prisustvovao muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić

Prisutnim džematlijama su se obratili džematski imam prof.Emir ef. Softić koji je poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu a zatim pozvao glavnog imama prof.h. Fikret ef. Čelenku koji se obratio prisutnima. On je podsjetio prisutne na obavezu čuvanja tradicije, kao i na potrebu upućivanja dove, kako pojedinačne tako i zajedničke. Također je skrenuo pažnju svima prisutnima da se tu pored tog turbeta u Mravici okupljamo da bismo uputili dove Allahu dž.š. a ne nekome drugom mimo Allaha dž.š. a posebno ne onima koji su ukopani u i oko turbeta. On je još zahvalio komšijama Pravoslavcima koji također podržavaju održavanje dovišta. Nakon njega vazu-nasihat je održao muftija banjalučki dr.Osman ef. Kozlić. Prisutnima je govorio o obavezi vjernika da čuva sebe i svoje tijelo, da čuva svoj život, da njeguje stid u svom životu kao veoma važnu karakternu osobinu ali i kao dio imana. Muftija je čestitao Medžlisu i džematu na uspješnoj i dobroj organizaciji, te naglasio da ambijent u kome se održava ovo dovište itekako inspiriše svakog čovjeka, a posebno vjernika koji dođe sa nijjetom da uputi dovu Svevišnjem Gospodaru. Istakao je kako je ponosan što je banjalučki muftija zbog svih džematlija koji žive na području banjalučkog muftiluka.

U okviru vjerskog programa pručen je Jasin, klanjan je podne namaz, proučen zikr u turbetu koji je predvodio Abdulah ef. Purišević iz Bilalovca, i zajednička dova nakon podne namaza a koju je proučio muftija. Program je uljepšavao Kemal ef. Pandža student FIN-a koji je proučio nekoliko ilahija.

Ovogodišnje dovište je otvoreno u subotu 01.augusta, 2015. godine promocijom knjige prof. Saudina Cokoje ,,Neka pobijedi dobra strana duše“. Promotori su bili prof.h. Fikret ef. Čelenka, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, muftija prof.h. Edhem ef. Čamdžić i sam autor prof. Saudin ef. Cokoja.

Poslije akšam namaza je proučen mevlud u džamiji džemata Mravica-Galjipovci gdje su se džematlijama obratili glavni imam Medžlisa IZ Prnjavor prof.h. Fikret ef. Čelenka i muftija Edhem ef. Čamdžić, koji su prisutne džematlije podsjetili da se ovim mevludom obilježava i godišnjica otvorenja ove džamije.

Najzaslužniji za uspješnu organizaciju manifestacije ,,Dovište Mravica 2015“ su imam džemata Mravica-Galjipovci prof. Emir ef. Softić, mutevelija Edvin Zejnić, džematski odbor, džematlije svojim prilozima i učešćem u organizaciji, kao i mnogobrojna omladina koja čisti i održava plato oko turbeta,pomažu u organizaciji i realizaciji dovišta. Također, značajna podrška su bili glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka i predsjednik Izvršnog odbora MIZ-e Lokman Iriškić. Bitno je spomenuti da je i ove godine načelnik opštine Prnjavor dr. Siniša Gatarić finansijski podržao održavanje manifestacije, kao i mjesna zajednica Galjipovci-Mravica na čijem čelu je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Enis Zejnić.