Printaj ovu stranu

Vjera američkog sveštenika u muslimane

Autor: Sean Foley Avgust 27, 2015 0

Vjera američkog sveštenika u muslimane, islamska nauka inicirala revoluciju moderne medicine

 

„Cotton Mather pseto, proklet bio, inokulisat ću te ovim, inokulisat ću te ovim boginjama.“

Ovo su riječi koje su napisane u pismu zakačenom za bombu koja je bačena u kuću velečasnog Cottona Mathera ujutro dvadeset prvog novembra 1721. godine. Neometan ovim činom terorizma Cotton je nastavio sa propagiranjem osmanskog medicinskog postupka, inokulacije, u kojoj doktor daje materijal boginja zdravoj osobi kroz rez kako bi se organizam borio protiv izrazito smrtonosne bolesti. Matherove radnje spasile su mnoge živote kada je 1721.u Bostonu zavladala epidemija velikih boginja i vodile ka značajnim inovacijama u medicini na Zapadu. Te radnje su podsjetnik na doprinos muslimana a posebno modernom Zapadu. Unatoč njegovoj ulozi u borbi protiv epidemije velikih boginja u Bostonu 1721. i znatnih intelektualnih dostignuća, Amerikanci se uglavnom sjećaju Cottona Mathera po njegovoj beskompromisnoj odbrani puritanskog kršćanstva od ostalih vjera, uključujući i islam, i njegovog odobravanja suđenja vješticama u Salemu, jednog od najvećih posrnuća pravde u američkoj historiji.

Ipak, Mather je dovoljno poznavao Kur'an i citirao je neke njegove dijelove u prijevodu na svojim propovijedima, on je živio u vremenu kada su obrazovani Evropljani na islam i njegovu civilizaciju gledali sa velikim respektom. Engleski leksikograf Samuel Johnson primjećuje:“ Dva su predmeta interesovanja, kršćanski i muhamedanski ( muslimanski) svijet. Svi ostali se mogu smatrati barbarima.“

Kraljevsko društvo, engleska vodeća naučna organizacija u osamnaestom stoljeću, služi za primjer Johnsonovom stavu. Društvo je 1714. i 1716. objavilo članke u svome časopisu „ Filozofske transakcije“ u kojima detaljno govore o uspjesima inokulacije u borbi protiv epidemije velikih boginja u Osmanskoj imperiji. Ovaj postupak je korišten već od 1670.-tih. Sazdan je na temeljima islamskog doprinosa medicini kao što su Ibn Sinin „ Kanon medicine“ i rad Muhammeda b. Zekerijje Er-Razija prve osobe koja je dokazala da su velike boginje i ospice dvije različite bolesti.

Mather je pratio časopis Filozofske transakcije sa interesovanjem i pisao je kolegi iz Društva da su oni u skladu sa iskustvima Onezimusa roba iz Gvineje kojeg je nekada posjedovao. Iako se malo zna o Onezimusovom životu pretpostaviti je da je imao dodira sa islamom, Gvineja je u osamnaestom stoljeću imala muslimansku populaciju a danas je većinski muslimanska. Ubjeđen da je inokulacija u isto vrijeme sigurna i efektivna Mather je 1716. objavio da će propagirati njenu upotrebu za vrijeme naredne epidemije u Bostonu. Kada su se velike boginje pojavile u Bostonu 1721. godine Mather je pozvao ljekare da inokuliraju stanovnike citirajući članke iz Filozofskih transakcija i sam postupak. Jedan ljekar dr.  Zabdiel Boylston odazvao se pozivu Mathera, žestoka javna debata pokrenuta je kada je izvršio inokulaciju svoga sina i nekoliko ostalih. Gradski zvaničnici su naredili Boylstonu da prestane sa inokulacijom dok je James Franklin brat jednog od osnivača Amerike Benjamina Franklina objavio oštar napad na inokulaciju u svojim novinama „The New England Courant“. Slični članci pojavili su se u drugim novinama „ The News-Letter.“

Dr. William Douglas jedini ljekar u Bostonu sa evropskom medicinskom diplomom izjavio je u The News-Letter-u da je inokulacija opasna. Po njemu stanovnici Bostona bi trebali dati svoje povjerenje ekspertima poput njega u borbi sa epidemijom, a ne Matheru i ostalim dobronamjernim amaterima. On je također doveo u pitanje članstvo Mathera u Kraljevskom društvu, optužba je sugerirala da Mather laže i da se njegovim preporukama ne može vjerovati. Za razliku od njih religijski oponenti inokulacije smatrali su da je ta bolest način na koji Bog kažnjava ljude zbog grijeha. Oni se pitaju šta se može desiti ako se Bostonci budu protivili Njegovoj Volji inokulacijom. Može li On dati težu kaznu? Religijski oponenti nisu mogli pronaći osnovu za inokulaciju ni u prirodnim niti u božanskim zakonima fizike. Inokulacija naizgled krži biblijske naloge. Jedan autor, John Williams citirao je Mateja 9:12 :“ Isus je to čuo i reče: "Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni".

Ako postoji mogućnost da neko podlegne od posljedica inokulacije, on i drugi se pitaje, ne krši li se time Zlatno pravilo ( Ne čini bližnjemu što ne bi želio da tebi on učini ) i Šesta zapovijed: Ne ubij?Konačno, zbog svojih muslimanskih korijena da li je inokulacija uopće pogodna za kršćane?

Mather je doveo u pitanje tvrdnju da je inokulacija opasna i da je protivna Božijoj Volji i učenjima kršćanstva. On je izjavio da “ iskustvo govori da nije bilo sigurnijeg lijeka“ u povijesti čovječanstva od inokulacije. On je doveo u pitanje profesionalne i lične motive onih koji lobiraju protiv tako djelotvornog postupka. Bostonci su morali imati vjeru u dar od Boga kako bi se borili protiv velikih boginja, u inokulaciju, dar koji im je, naravno, došao iz islama. Matherov argument bio je jasan: Biblijski i praktični argumenti opravdavaju upotrebu inokulacije. Svaki drugi smjer djelovanja kršio bi Njegove zakone i vodio bi bespotrebnoj patnji i gubitku života.

Krajem februara 1722. Boston je ponovo bio čist od boginja, ali je debata oko inokulacije i dalje nastavljena. Kao odgovor Boylston je napisao djelo „ An Historical Account of the Small-pox Inoculated in New England” (Historijski izvještaj inokuliranih od velikih boginja u Novoj Engleskoj) . U svome djelu Boylstone je pokazao kako je stopa smrtnosti kod eksperimentalne grupe (inokuliranih osoba) sedam puta manja od grupe onih kojima su ovladale velike boginje( koji su prirodno inficirani). Ova vrsta statističke analize bila je revolucionarna i utrla je put za vrstu numeričke analize koja je danas u upotrebi a služi za valorizaciju novih medicinskih postupaka i lijekova. Boylston je 1724. otputovao u London gdje je postao član Kraljevskog društva koje je priznalo njegova otkrića i objavila ih.

Tokom ostatka osamnaestog stoljeća stopa smrtnosti od velikih boginja je smanjena i postala je opšta praksa, u njamanju ruku kod elite, da se djeca vakcinišu. Edward Jenner je 1798. nastavio sa radom Boylstona kada je razvio sigurniji vid inokulacije, vakcinaciju. Vakcinacija je postala kamen temeljac modernog javnog zdravstva i utrla je put eliminaciji velikih boginja u dvadesetom stoljeću. Glavni razvoj u ljudskoj povijesti bio je moguć dijelom zahvaljujući vjeri američkog sveštenika u islamsku nauku i vjeri u Kraljevsko društvo.

 

Sa engleskog preveo: Asmir Imamović                                                  

Today's zaman 12.9. 2011.