Printaj ovu stranu

Novi broj: Preporod poklanja Mapu obreda hadža

Autor: Avgust 31, 2015 0

Islamske informativne novine „Preporod“, u broju od 1. septembra 2015. g., svojim čitaocima poklanja mapu obavljanja obreda umre u hadža u organizaciji Rijaseta IZ

Mapa na pregledan način prikazuje glavne obrede i prostor na kojima se oni obavljaju.

Nijekanje bosanskog jezika je nastavak genocidne i fašističke politike, stav je Rijaseta o negiranju bosanskog jezika, koji prenosi Preporod, dok dr. Selman Selhanović komentira zločin osporavanja jezika konstatirajući da se zlo „mora iskorijeniti tamo odakle je i izniklo, iz glava vajnih akademika“.

Preporod podsjeća na islamske propise o kurbanu i donosi izvještaj o pripremnim aktivnostima za realizaciju akcije klanja kurbana u okviru Rijaseta kojom se snažno podstiče održiv povratak i razvoj stočnog fonda kroz kupovinu kurbana od povratnika na području entiteta RS. Ova akcija umnogome prevazilazi okvire IZ i ima izuzetne ekonomske i društvene efekte i poticaje.

U povodu početka školske godine Preporod piše o preporukama nastavnicima, učenicima i roditeljima i naglašava važnost razvoja društva znanja u muslimanskim zajednicama.

ISIL je zvijer koju naša društva hrane i odgajaju tvrdi egipatski aktivista Alaa Abdul-Fattah, u ekskluzivnom razgovoru koji prenosi Preporod, a u kojem ovaj aktivista ukazuje i na nemoralan stav zapadnih vlada koje se rukovode uskim ekonomskim interesima.

Na jednom mjestu Preporod donosi spisak vojnika regruta Bošnjaka i Albanaca koji su poginuli u bivšoj JNA i podsjeća na tragične sudbine mnogih mladih ljudi i njihovih porodica usljed preobrazbe tadašnje JNA u srpsku vojsku. Također, Preporod podsjeća na šest stoljeća od potpadanja BiH pod osmanski utjecaj, nakon Bitke kod Doboja 1415. godine.

Haso Popara u Preporodu otkriva mujezine Bošnjake u Haremi šerifu u Mekki, a ovom broju čitaoci se mogu detaljnije upoznati sa dvojicom takvih Bošnjaka, Abdulahom Bosnavijem i njegovim bratom Hamzom Bosnavijem, koji su uživali veliki ugled u Mekki i imali izuzetnu čast da budu mujezini u Kabi.

Pored redovnih rubrika, Preporod donosi i mnogo drugih sadržaja i informacija.

Preporod je dostupan i na kioscima širom BiH.