Printaj ovu stranu

Karađoz-begova medresa uručila Vakufname novim vakifima

Autor: H. Eminović Septembar 18, 2015 0

U sklopu obilježavanja 20 godina od reaktiviranja rada Karađoz-begova medrese i jučer je menažment ove škole upriličio svečanost pod nazivom Dan vakifa kojom su željeli iskazati poštovanje kako vakifima tako i instituciji vakufa.

U protekle tri godine izgradnju nove zgrade i rad mostarske medrese pomoglo je 273 vakifa, čija je donacija prelazila iznos od 1000 KM. Na jučerašnjoj svečanosti uručene su vakufname vakifima iz 2014. i 2015. godine. Prošle godine u Društvo vakifa Karađoz-begove medrese uvrstio se 91 dobročinitelj, a ove njih 32.

 

„Upriličili smo ovu svečanost kako bi smo iskazali zahvalnost našim vakifima i uputili dove Allahu dž.š. da im poveća nafaku i oprosti grijehe na budućem svijetu. Ovi ljudi su uložili svoj imetak onako kao je što Karađoz-beg prije 458 godina kada je osnova medresu. Isto tako oni su uložili svoj imetak u ovaj objekat u kojem se odvija nastava već treću školsku godinu“, kazao je hafiz Aid ef.Tulek, direktor Medrese.

Tumačeći kur'anske ajete i hadise Muhameda a.s. Tulek podsjetio je kako je Mostar grad vakufa. „Vi se upisujete u dobročinitelje i ovog i budućeg svijeta i činite djelo koje će vam trajno donositi koristi“, dodao je Tulek.

 

U svojstvu izaslanika mostarskog muftije na svečanosti se obratio sekretar Muftijstva Ramiz ef. Kajan. On je izrazio nadu da će u djelima novih vakifa buduće generacije pronaći inspiraciju za činjenje dobrih i humanih djela.

 Uoči dodjele vakufnama, poklonjena je hatma dova pred duše umrlih vakifa. Manifestacija obilježavanja godišnjice reaktiviranja Medrese pod nazivom „Dvadeset godina sa vama“ zavrišt će se večeras svečanom akademijom u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru.