Printaj ovu stranu

B. Dubica: Prva Konferencija o sigurnosti povratnika u RS

Autor: Nedim Botić Septembar 20, 2015 0

S ciljem unaprijeđenja položaja povratnika u RS-u, Merhamet iz Bosanske Dubice uz pomoć OSCE-a će 21. septembra u hotelu Zepter u Bos. Dubici održati konferenciju na kojoj će se raspravljati o sigurnosti i položaju povratnika u ovom dijelu BiH.

Na spomenutu konferenciju, koja je prva ovog tipa u našoj zemlji, su između ostalih pozvani ministar unutrašnjih poslova RS-a, ministar za izbjeglice i raseljena lica u RS-u, načelnici i gradonačelnici Prijedora, Bos. Dubice., Bos. Novog i Gradiške, načelnici JB-a iz Gradiške i Prijedora i komandiri policijskih stanica u Dubici i Bos. Novom, glavni imami te predstavnici drugih religijskih zajednica, predsjednici skupština opština i predstavnici određenih NVO koje se bave suživotom i pomirenjem.

Jasmin Spahić, inicijator konferencije i predsjednik MDD Merhamet Bos. Dubica, naglašava da je u RS-u znatno narušena sigurnost povratnika i kvalitet njihovog života, što sve otežava budućnost i suživot na ovim prostorima. Ono što posebno zabrinjava jeste sve češće kršenje i ignorisanje povratničkih interesa, ukidanje prava na nacionalnu grupu predmeta, fizički i verbalni napadi na pojedince i sakralne objekte te nepoštovanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na rad i slobodu govora.

„Ideja o ovoj konferenciji koja će biti održana 21.9., u 10 časova u hotelu 'Zepter' u Bos. Dubici je ideja koju sam lično predložio, a pokretač je Merhamet u saradnji s OSCE-om. Najveći motiv za ovu konferenciju jesu nemili događaji koji su se 11.7 odigrali u Srebrenici, tj. napada na srbijanskog premijera Vučića i smatram da su od tada pojačanim tempom započeli napadi na povratničku populaciju u manjem bh. entitetu. Stoga je tema rasprave kako doći do pomirenja i suživota nakon incidenata koji su se dešavali u zadnjih nekoliko mjeseci, od Prijedora, Trebinja i Zvornika.

OSCE je prihvatio ideju konferencije i nadamo se da će Dubica biti ta koja će pružiti ruku pomirenja i da će biti primjer drugim gradovima u BiH-a, a posebno u RS-u, kako je suživot moguć, ali da se pritom treba voditi računa o osnovnim ljudskim pravima jednog konstitutivnog naroda i da se taj narod ne može marginalizirati i staviti u položaj da nemaju nikakva ljudska prava.“, istakao je Spahić.

Prema riječima Spahića, teška politička situacija u BiH se direktno održava na položaj bošnjačkih i hrvatskih povratnika u RS-u. Upozorava da posebno zabrinjava mržnja koju prema povratnicima iskazuju mlađe generacije Srba, iako se očekivalo da bi novi naraštaji mogli predvoditi dugo očekivani proces pomirenja. On je podsjetio na napade na bošnjačke povratnike u Prijedoru prije nekoliko sedmica, ranije u Bratuncu, kao i na sve češće skrnavljenje bošnjačke imovine i vjerskih objekata.

„Mi smo u Dubici uvijek prvi pružali ruku suživota i pomirenja, međutim posljednjih nekoliko godina druga strana ne prihvata takvu vrstu saradnje. Mislim da bošnjački narod u Dubici mora imati pozicije koje im pripadaju. Mi u ovom mandatu više nemamo niti jednog Bošnjaka na važnijoj poziciji unutar lokalne zajednice i to je loša poruka za povratnike. Nemamo čak ni državne zastave koja treba da bude pred opštinom. To su samo neki pokazatelji da nemamo dobru saradnju s lokalnom zajednicom. Da imamo dobru saradnju, mi bismo trebali u najmanju ruku imati osigurane pozicije koje se tiču povratnika.“, kaže Spahić.

Cilj organizatora jeste iznalaženje rješenja za sve teži položaj bošnjačkih povratnika u RS-u te otvaranje dijaloga o poštivanju i implementaciji osnovnih ljudskih prava konstituvnih naroda na svim dijelovima BiH. Takođe, nadaju se da će ova konferencija otvoriti put ka organizovanju sličnih događaja i u drugim opštinama i da će rezultirati konkretnim rješenjima.

„Očekujemo da će se nakon ove konferencije poboljšati određene stvari i problemi koje se tiču Dubice i drugih opština i da će Bošnjaci na ovaj način iskazati svoje nezadovoljstvo i ukazati na svoje probleme. Uz pomoć OSCE-a, nadamo se da će predstavnici lokalnih zajednica, tj. vlasti da počnu s izvršavanjem određenih stvari koje nisu činili prije konferencije. Država BiH-a je država svih naroda i narodnosti, i ona zasigurno ne može bez Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Merhamet je spreman da s te strane pomogne i na putu pomirenja i suživota, a posebno na zaštiti prava Bošnjaka. Kada su tokom proteklih mjeseci bila sprovođena nepravedna hapšenja Bošnjaka u RS-u, Merhamet je prvi izašao s saopćenjem za javnost i stao u zaštitu prava povratnika i osudio takav čin. Nakon toga smo krenuli u borbu za zaštitu prava Bošnjaka, i samim tim da pokažemo da se Bošnjaci ne mogu dovoditi u stanje poput današnjeg, da samo narod nekog 'desetog' reda u RS-u i da nemamo naša ustavna prava koja su nam zagarantovana. Želimo to da promijenimo i Merhamet će biti taj koji će te procese potaknuti.“, istakao je Spahić.