Printaj ovu stranu

FILM: 9. januar obilježavati istinom o genocidu

Autor: Januar 25, 2017 0

Dokumentarni film Al Jazeere Balkans “Logor” prikazan je 9. januara u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Projekciju filma su organizrali Medžlis Islamske zajednice Tuzla, J.U. Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i BZK ´Preporod´ Općinsko društvo Tuzla. Film govori o zločinima u prijedorskim logorima, ali i o bolnom periodu postratne tranzicije.
-Deveti januar ne bi se smio proslavljati kao Dan Republike Sprske budući da je tog dana 1992. godine počela sa djelovanjem ideja koja je dovela do genocida i masovnih zločina počinjenih širom Bosne i Hercegovine, kazao je Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.
- Ciljano smo prezentaciju filma vezali za 9. januar kada je takozvana Skupština srpskog naroda proglasila takozvanu Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. Srbi se nisu šalili i igrali nego su ozbiljno pristupili realizaciji te ideje. I ovaj naziv, Srpska republika Bosna i Hercegovina, zapravo govori da su oni htjeli cijelu BiH samo za sebe. Sve što su htjeli oni su sproveli, samo nisu računali na to da će se naš narod oduprijeti. Smatram da bi svi dobronamjerni Srbi trebali da pamte i prihvate 9. januar kao datum koji je obilježio početak krvoprolića, ubistava, genocida, silovanja i tako dalje. Do tada, mi u BiH nećemo imati dobar suživot ni saradnju zato što Bošnjake taj datum vrijeđa - kazao je Huskanović.
Nakon projekcije filma dr. Adib Đozić i dr. Vedad Gurda govorili su o procesuiranju genocida i značaja sjećanja na zlodjela koja su se dešavala bošnjačkom narodu u proteklom ratu.
U svom izlaganju dr. Đozić osvrnuo se na temu zastupljenosti teme genocida u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine, ističući činjenicu da se različite vrste genocida sprovode i danas nad Bošnjacima.
Dr. Vedad Gurda se dotakao teme procesuiranja zločina počinjenih na području Bosne i Hercegovine. Mnogi eminentni istraživači genocida stalno podsjećaju kako knjiga zločina nikada ne smije biti zatvorena i kako zarad budućih generacija treba stalno aktualizirati ova pitanja, kazao je Gurda, navodeći da zločin genocida nije zločin protiv pojedinca, već protiv kolektiviteta, te da zato treba govoriti o njemu zarad čovječanstva, kako se ne bi ponavljao nigdje u svijetu.
E. Osmić Brzović

Povezani članci (po oznakama)