Printaj ovu stranu

Musalla je spoj generacija od sultana Fatiha do generala Alagića

Autor: H.Nesimović Juli 13, 2018 0

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „Musalla 2018“ održana je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu od 4. do 6. jula 2018. godine, uz pokroviteljsku potporu Vlade Unsko-sanskog kantona i općine Sanski Most 

Musalla, kao najposjećenija vjersko–kulturna manifestacija u ovom dijelu domovine Bosne i Hercegovine, posebno se nametala i nameće privlačnom sa večeri Kur'ana i dokazanim domaćim i inostranim učačima Kur'ana. Ovog puta u haremu džamije u Donjem Kamengradu, poslije uvodnih riječi voditelja programa Nevres-ef. Softića i Muvedet-ef. Vukovića, pred brojnim posjetiocima i musafirima, među kojima su bili prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin ef. Ćeman, predsjednik Medžlisa u Zagrebu dr. Gzim Redžepi, imam zagrebačke džamije Mersad-ef. Kreštić i načelnik općine Sanski Most Faris Hasnbegović, večer Kur'ana su predivnim glasovima započeli studenti FIN-a Ibrahim Bilčević, Ahmed Hašić i Jasir Kovačević. Pažnju su svojim učešćem i divnom interpretacijom izazvali hafizi Ibrahim Alparslan, Gokhan Aksan (Turska), Rahmetullah Bayat (Iran) i hafiz Aziz Alili, glavni imam Medžlisa IZ-e u Zagrebu. Prisutne je u toku programa sadržajnim predavanjem počastio dr. Sabahudin ef. Ćeman, od aprila ove godine muftija IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji je rođen u Došcima, Sanski Most i koji je svoje akademsko obrazovanje nakon završene Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Uručen dekret novom glavnom imamu

 

Iako je protokolom bilo utvrđeno da u jutarnjim satima gradom prodefiluju bajraktari u narodnim bošnjačkim nošnjama sa bajracima, učenici završnih ispita vjerske pouke iz džemata sanskog Medžlisa, članovi kluba ekstremnih sportova iz Sanskog Mosta i gosti iz Turske to se nije dogodilo radi jake kiše. Uprkos tome posjetilo se spomen obilježje turskim vojnicima u Kamengradu, gdje im se proučila Fatiha, a koji su pod vođstvom pravednog vladara sultana Mehmeda Fatiha pali kao šehidi osvajajući kamengradsku tvrđavu.

U programskom dijelu centralne svečanosti završnog dana manifestacije prije džume namaza u krugu kulturno-historijskog spomenika Musalla u mjestu Donji Kamengrad prozvani su bajraktari svih džemata MIZ Sanski Most, iz drugih mjesta, kao i bajraktari iz Turske. 

Cijeli tekst

Povezani članci (po oznakama)