Printaj ovu stranu

Doktorirao Hikmet Karčić

Autor: Juli 13, 2018 0

U petak, 13 jula 2018, dr. Hikmet Karčić odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom ,, Logori kao sredstvo etničko-religijskog čišćenja ne-srba u Bosni i Hercegovini”, na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. U komisiji su bili istaknuti profesori IUS-a - dr. Aliye Fatma Mataraci, dr. Mirsad Karić, dr. Muhidin Mulalić, dr. Admir Mulaosmanović, te profesor Fakulteta političkih nauka UNSA, dr. Sead Turčalo, koji su na kraju čestitali gospodinu Karčiću na detaljnoj i sveobuhvatnoj studiji na ovu temu, koja je, i nakon više od dvije decenije od završetka rata, izuzetno relevantna i aktuelna.

Hikmet Karčić je viši stručni saradnik na Institutu za tradiciju Bošnjaka. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2010. Na istom fakultetu je 2012. odbranio master tezu „Uloga i značaj apelacija pred Domom za ljudska prava u procesu traženja nestalih osoba 1996 - 2003“. Radio je u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Centru za napredne studije, te bio je kordinator projekta „Mapiranje logora i mjesta zatočenja u Bosni i Hercegovini 1992 - 1995“ u Udruženju TPOS.

Producent je dokumentarca „Dani ubijanja“ (Al Jazeera Balkans, 2013), te „Na Drini krvavi Višegrad“ (Haber i Ćuprija, 2014). Autor je knjige „Apelacijama do istine“ (Konrad Adenauer Stiftung, 2013). Priredio je i preveo „Muslimanski svijet: populacija i religioznost“(Centar za napredne studije, 2013) te „Balkanski ratovi 1912-1913: Smrt i prisilno prognonstvo osmanskih muslimana“ (Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, 2012) Član je Muslimansko-jevrejske konferencije (MJC) te učesnik mnogobrojnih programa i seminara. Polja interesovanja su mu: međunarodno pravo, studije genocida i holokausta, tranzicijska pravda, kolektivno sjećanje, ljudska prava i historija.