Printaj ovu stranu

Terapijsko jahanje: Ideja koja mnogo znači

Autor: E.S. Oktobar 23, 2019 0
Amer Tarabar (lijevo) omogućio je djeci s posebnim potrebama besplatno terapijsko  jahanje Amer Tarabar (lijevo) omogućio je djeci s posebnim potrebama besplatno terapijsko jahanje

Na dijelu vakufske parcele u Matuzićima, Doboj-Jug, Amer Tarabar gradi kompleks Centra za terapijsko jahanje, kako bi se mladi, ali i drugi, upoznali s ovim oblikom opuštanja koji je u svijetu itekako poznat i priznat 

Ovaj centar za jahanje je jedinstven u BiH, jer je fokusiran i na djecu s posebnim potrebama i, naravno, potpuno besplatan za njih. U protekloj godini već su dvaput dolazili štićenici Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Tešnju i uz prisustvo svojih mentora uživali u ovoj svojevrsnoj terapiji. Inače, jahanje pokreće mišiće na specifičan način, što je teško postići u bilo kojem fitness klubu.

“Pored oplemenjivanja vakufske parcele cilj nam je da promoviramo ovaj tip terapije. Jahanje je besplatno i kao što vidite na licima ove djece to je izuzetan trenutak. Neki od njih su po prvi put vidjeli konje uživo, a ovo iskustvo ih sigurno neće ostaviti ravnodušno. Planiramo razvijati ovaj kompleks da ljudi mogu doći s djecom, ali i da oni sami uživaju, jer ko god je jedanput proveo vrijeme u prirodi s konjima zna kakvo je to posebno raspoloženje“, kazao je Amer, koji je objasnio da je na ideju došao nakon što je sam vidio utjecaj terapije koja podrazumijeva prirodu, mirnoću i brigu o životinjama. “Prije četiri godine nisam imao dodir sa konjima, iako sa majčine strane pradjed Salih, koji je najduže živio, imao je konja, odnosno bavio se konjima, a bio je kamenoklesar i ručno pravio minarete. S te strane je postojala ta ljubav. Ali, prije četiri godine glumio sam u jednom filmu, jahao sam jednu kobilu sa ždrijebetom u Vran planini. Ostao sam bez daha i teksta. Kada sam se vratio odlučio sam da počnem sa konjima. Držao sam u početku dva konja i to kod prijatelja u štali. Sada je sve izraslo u ovo što imamo“, pojasnio je Amer, koji je jedan i od osnivača neformalne pokretne narodne kuhinje koja hrani 18 osoba, o čemu je Preporod ranije pisao.

Prema riječima Amera cilj je i da djeca iz mekteba dolaze ovdje i da se u saradnji s medžlisima pokrene jedan plan edukacije, jer je samo jahanje, kao što znamo, i preporučeno u islamu. U planu je nastavak izgradnje centra, koji bi trebao imati i mliječni restoran.