Printaj ovu stranu

Indija: od sekularizma do šovinizma

Autor: Fikret Karčić Mart 05, 2020 0

Londonski The Economist od 25.-31. januara ove godine posvetio je naslovnu stranu Indiji: lotos- cvijetni simbol Indije - okružen bodljikavom žicom i natpisom: “Netolerantna Indija”.

Ovom temom bavi se uvodnik magazina i sekcija “ Izvještaj”. Na ovaj način ugledni magazin je skrenuo pažnju na opasan proces koji teče u ovoj zemlji: ugrožavanje najveće svjetske demokratije i mijenjanje sekularne države u šovinističku hinduističku državu. Sastavni dio tog procesa jeste mijenjanje položaja 200 miliona brojne muslimanske zajednice, koji se od ravnopravnih građana pokušavaju svesti na građane drugog reda.

Ovaj proces vodi sadašnji premijer Indije Narendra Modi iz Bharatiya Janata Party (BJP). On je dva puta uzastopno dobio izbore (2014. i 2019.), nastupajući na talasu hinduskog nacionalizma. On i njegova partija su do sada inspirisali nekoliko tragičnih događaja po muslimane: rušenje Babri džamije u Ayodhyi 1992. godine, masakar 2000 muslimana u Gujaratu 2002. godine, ukidanje autonomnog statusa Jammu i Kašmira 2019. godine, donošenje odluke Vrhovnog suda Indije iz novembra 2019. godine o davanju hindusima zemljišta na kojem je bila srušena Babri džamija, ratnohuškaška retorika protiv Pakistana i slično. 

Pročitajte cijeli tekst ovdje.

Posljednja u nizu antimuslimanskih mjera jeste Izmjena zakona o državljanstvu (The Citizenship Ammendment Act) od 12. decembra 2019. godine. Osnovna verzija ovog zakona je donijeta 1955. godine i on je sve do sada regulisao pitanja indijskog državljanstva. Sada je došlo do njegove promjene u otvoreno anti-muslimanskom smjeru. Naime, član 2 ovog zakona propisuje da se slijedeće kategorije pojedinaca neće smatrati ilegalnim imigrantima: hindusi, sikhi, budisti, džainisti, parsi i kršćani iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana koji su ušli u Indiju na dan ili prije 31. decembra 2014. godine. U ovom nabrajanju su izostavljeni muslimani, što omogućava da se svi muslimani koji nemaju dokumente o državljanstvu proglase ilegalnim imigrantima.

Povezani članci (po oznakama)