Printaj ovu stranu

Ni džamije nisu prilagođene osobama s invaliditetom

Autor: E. Subašić Mart 11, 2020 0

Nailaze na mnogobrojne barijere u našem društvu, prije svega one arhitektonskog karaktera

Prema riječima predsjednika Udruženja distrofičara u Cazinu Hasmira Delića udruženja, kao i same osobe sa invaliditetom u BiH, što su udaljenija od administrativnih centara to im je rad i život teži. Delić smatra da su osobe s invaliditetom privržene svojoj vjeri, međutim kada je primjena i ispoljavanje vjerskih potreba u pitanju nailaze na mnogobrojne barijere u našem društvu, prije svega one arhitektonskog karaktera. 

“Kada su u pitanju vjerski objekti pod upravom IZ u BiH niti jedan objekat kroz koji smo prošli nije prilagođen potrebama osoba s invaliditetom za potrebe obavljanja namaza. Možemo tolerisati stare historijske objekte, ali problem je u novosagrađenim objektima. Iz ličnog iskustva uvjerio sam se da nijedna novosagrađena džamija, koju smo obišli u zadnjih 10 godina, nije arhitektonski prilagođena potrebama osoba sa invaliditetom. Abdesthane su pretežno uz ili niz stepenice. Tako da smo za glavni uslov namaza u startu spriječeni. Znamo mi za olakšice, koje nam je naša vjera dopustila zbog našeg stanja u tom pogledu, ali mi samo želimo isto pravo i jednake mogućnosti. Novosagrađeni vjerski objekati, pa ni same džamije, nemaju sanitarni čvor prilagođen potrebama osoba u invalidskim kolicima. Mnogi stari vjerski objekti su renovirani i pridodani su prateći novosagrađeni objekti, a niti jedan objekat nema adekvatan pristup za osobe s invaliditetom. I oni koji imaju rampu na ulazu da bi ušli u glavni dio objekta imamo stepenicu. Mi ne želimo da nas neko nosi. Želimo sami ispunjavati svoje vjerske obaveze u granicama koje nam je Allah dao, a da bismo to uspjeli neophodno je prvo razbuditi svijest o arhitekturi unutar same IZ, i druge oblike javne svijesti da bi se dalje moglo djelovati na širu zajednicu, kao što su hutbe, vazovi i drugi oblici vjerskih predavanja na teme iz oblasti potreba osoba s invaliditetom, jer ne možemo očekivati da predavanjem utječemo na javnost ako sami nismo uzor i pokazatelj u svom ponašanju“, istakao je Delić te poručio: “Islamska zajednica ima ogromnu zagovaračku moć, prije svega kroz hutbe koje ostavljaju obiman emotivan dojam na auditorijum. Svaka tema iz oblasti invalidnosti, koja bi bila obrađena kroz vjerska predavanja, dala bi dobar rezultat u promjeni ponašanja naše zajednice. Međutim, neophodno je prvo da Islamska zajednica bude primjer pa tek onda zagovarač”! 

Pročitajte cijeli tekst ovdje.

hasmir

Hasmir: “Mnogi stari vjerski objekti su renovirani i pridodani su prateći novosagrađeni objekti, a niti jedan objekat nema adekvatan pristup za osobe s invaliditetom.“

Povezani članci (po oznakama)