Printaj ovu stranu

Bitno je ko je član Predsjedništva

Autor: E.S. Septembar 23, 2022 0

Pozicija i imidž Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu je pitanje od presudne važnosti za budućnost ove zemlje

Vanjska politika naše zemlje je često bila od presudnog značaja, a to je posebno do izražaja došlo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su se tražili saveznici, ali i prilikom borbe za istinu o zločinima nad Bošnjacima. I danas pozicija i imidž Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu je pitanje od presudne važnosti za budućnost ove zemlje. Upravo su vanjska politika i imenovanje ambasadora širom svijeta nadležnost Predsjedništva BiH. U jednom od prošlih brojeva smo pisali kakvu štetu nanosi SNSD-ov kadar među amabsadorima u Kanadi, SAD-u, Grčkoj, Rusiji, a svakodnevno svjedočimo nastojanju antibosanskih snaga u Predsjedništvu, ali i političkim strankama kao što su SNSD i HDZ, da se utječe na planu vanjske politike. 

Vanjska politika od presudne važnosti

Trenutno je predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u fokusu međunarodne pažnje, a naročito njemačke politike nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH. „Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa”, stoji u dopisu naše ambasade u Njemačkoj o reakciji njemačke diplomatije.

Potpuno je jasno da ostala dva člana Predsjedništva ne dijele stav, tačnije mnoge stavove, s Dodikom, ali ovakva i slična šteta se čini Bosni i Hercegovini iz godine u godinu. Ovo je samo jedan primjer kako je Predsjedništvo BiH, iako nismo predsjednička republika, itekako bitno. Naime, često na općim izborima javnost stavlja fokus na izbor parlamentaraca smatrajući, pogrešno, da nije toliko bitno ko sjedi u Predsjedništvu.

Predsjedništvo nije ono kako ga Čović opisuje

Uglavnom, u našoj zemlji Predsjedništvo nije ono što je prošle godine Dragan Čović kazao za RTRS: „Predsjedništvo i nema neke velike ovlasti. Predsjedničke ovlasti su vam diplomatske aktivnosti…“ Upravo zbog političara poput Čovića itekako je važno ko je član Predsjedništva i ko će od političara sačinjavati Predsjedništvo u narednom mandatu. Također upravo Čović, koji nije član Predsjedništva i koji ga ne smatra važnim, itekako nastoji djelovati na planu vanjske politike.

Naime, zadnje diplomatske aktivnosti i riječi lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u Izraelu išle su u skladu s politikom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kada se nevješto nastojala izmanipulirati izraelska diplomatija spram političke situacije u našoj zemlji, zbog čega je reagirao i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci. Prije toga, javnost je svjedočila brojnim diplomatskim međunarodnim aktivnostima Čovića u duhu politikanstva, koji je u prvi plan stavljao takozvani ultranacionalizam Bošnjaka, te Dodikovom višestrukom separatizmu. Pored dva člana Predsjedništva, Srbina i Hrvata koji mogu biti i antibosanski raspoloženi, katastrofa za Bosnu bi bila da i Bošnjak u Predsjedništvu nije kompetentan da adekvatno vodi procese koji se tiču vanjske politike.