Sevdah za homoseksualnost

Autor: E. Subašić Februar 02, 2015 0

Naime, pravi nazivi koje svaki čovjek razumije i nazivi koje treba koristiti prilikom pisanja i govora o ovoj temi jesu peder i pederizam

Lobiji koji promoviraju homoseksualnost ne biraju način i metode kako ostvariti svoje ciljeve. U Sarajevu se već, sve u cilju pripreme za prvu paradu, organiziraju filmski festivali, poput prošlogodišnjeg festivala “Merlinka” u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra koji promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom. Naravno, promocija homoseksualaca kroz film je davno utemeljena i to s domaćom recepturom Ahmeda Imamovića i njegovim ponosom “Go West”.

Stoga, nakon medija, literature i filma slijedeća je muzika koja će nositi glas homoseksualaca i to ne svakakva muzika, već sevdah. Sevdah je uvijek u BiH bio sinonim za ljubav, ali ne između žene i žene, muškarca i muškarca…, već između muškarca i žene. Homoseksualnost se može promovirati kroz rock ili pop, ali nisu svi konzumenti ove muzike, dok sevdah svi vole pa je odličan izbor za propagandu.

Bend Halka objavio je 2013. prvi album i sada je redovan gost na festivalima, u tv i radio-emisijama. I drugi se bave interpretacijom sevdalinki, ali kako njima uspijeva za kratak period steći popularnost, ali još bitnije novčanu podršku?

Recept je: biti homoseksualac ili bar promovirati homoseksualnost. Ne znamo za prvo, čak ni za frontmena grupe, ali novčana podrška ne izostaje sigurno zbog ovog drugog. Naime, ovaj bend svoj uspjeh gradi na promociji homoseksualnosti, a samo jedan od finansijera grupe je Norveška ambasada koja, za razliku od drugih finansijera, nema problema s javnim i tačnim obznanjivanjem svojih projekata.

Na stranici ambasade bend Halka (žali ovako lijepog imena) dobio je 450.000 norveških kruna u 2013. godini u cilju promocije LGBT prava (lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba).

Interesantno je kako javnost vremenom prestane nazivati stvari pravim imenima. Kasnije se i ustručava koristi te nazive.

Tako pravi nazivi, koje svaki čovjek razumije i nazivi koje treba koristiti prilikom pisanja i govora o ovoj temi, jesu peder i pederizam. Lobiji su učinili sve da ova riječ, koja sažima svu neprirodnost u pet slova, vremenom nestane iz svakodnevice te bude zamijenjena nekim vrstama eufemizma. Stoga, peder je riječ koju treba koristiti kada se govori o homoseksualcu, biseksualcima, queer, LGBT populaciji.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija