Printaj ovu stranu

Nadriljekari i vidovnjaci na internet-sceni u BiH

Autor: Nedim Botić Februar 04, 2015 0

KO NAS I KAKO LIJEČI NA INTERNETU: Magični cekeri, skupi talismani , skype terapija

 

Svijet regionalnih web-medija je protekih mjeseci zatasala priča o izvjesnom 'efendiji' iz dobojske regije koji duševnim bolesnicima pomaže pomoću čudesnog cekera kojim hvata džinne!? U članku koji su prenijeli mnogi portali stoji da spomenuti efendija magični ceker pravi ručno od posebnog materijala, na njega uči određene kur’anske dove i sure, te nakon toga ubacuje određene kamenčiće, kojim bi trebali da se kamenuju šejtani. Članak ističe da su se pred efendijinom tekijom pojavili redovi nesretnika koji su željeli da im on prouči nešto na torbu ili uradi hamajliju. Čak su mu donosili i najlon kese iz kineskih radnji, tražeći da im i na njih nauči kur’anske sura za nafaku i zaštitu od sila zla!?

Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva nadriljekara koji haraju našom zemljom, a s čijom pojavom bi se što prije morala pozabaviti i najviša vjerska instanca kod Bošnjaka, Rijaset Islamske zajednice. Naime, osobe poput navedenog 'ljekara' narušavaju ugled i čast koji nosioci ahmedije imaju u našem društvu, a vjeru islam izlažu ismijavanju i ruglu.

Istraživanje agencija Patria sprovedeno ove godine je potvrdilo da građani Bosne i Hercegovine godišnje daju više miliona maraka koristeći usluge gatara, iscjelitelja, bijelih magova, bioenergičara i parapsihologa. Iako je tačan iznos nemoguće utvrditi, sudeći prema broju osoba koje se bavi ovim poslom, i enormnoj zaradi koju ostvaruju, ovo crno tržište je među najvećim u državi.

Duhovni iscjeljitelji svoje usluge reklamiraju putem medija kako bi tako vijest o njima doprla do čitalaca. Jakom medijskom kampanjom predstavljaju se kao 'jedini spas' nesretnim ljudima koji vjeruju da su im upravo oni u stanju izliječiti depresiju, fobiju, sterilitet, bračne probleme, poboljšati materijalno stanje ili riješiti neke druge probleme. Kao dokaz svoje ispravnosti često citiraju novine ili portale na kojima su objavljene priče o njima.

„Moj rad prepoznali su mnogobrojni bosansko-hercegovački časopisi. Njihovi tekstovi o meni, o mom radu i mojim sposobnostima završili su na naslovnicama Aure, Zone i mnogih drugih renomiranih časopisa. Zahvaljujući njima, stičem nove klijente kojima uspješno pomažem u rješavanju njihovih životnih problema.“, ističe jedna iscjeliteljka na svojoj web-stranici.

'Iscjeljitelji' u borbi za naklonost korisnika interneta

S razvojem moderne tehnologije, svijet vidovnjaka, nadriljekara, bijelih i crnih magova, te astrologa se preselio i u virtuelni svijet. Danas se vode pravi manji ratovi za naklonost korisnika interneta, posjetilaca portala i društvenih mreža. Iscjeljitelji su prepoznali veliki potencijal tog medija, pa su velike snage uložili na planu svoje reklame na webu. Svaki iole ozbiljniji vidovnjak ima vlastitu internet stranicu, profil i stranicu na Facebooku i Twitteru, te nudi usluge na Skypeu. Reklame vidovnjaka su posebna priča, a sebi pripisuju izuzetna nadljudska svojstva, poput 'nepogriješivog otkrivanja svega iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti', 'spasiteljica sam života i sudbina', 'donosim ljubav i sreću u život', itd.

Duhovni iscjeljitelji u BiH nude raznovrsne usluge: astrološka ponuda, liječenje bioenergijom, predviđanje budućnosti (gledanjem u karte, grah i kašike), izradu talismana, utjecaj na tok sudbine, liječenje od džinnskih oboljenja i skidanja uroka i magije, komunikaciju s duhovima preminulih osoba, salijevanje strave, proricanje sudbine uz pomoć kristala, tarot (egipatski, ciganski), vidovitost prošlih života, liječenja pranom (životnom energijom), reiki, liječenja čakri, tumačenje snova, otvaranje zvijezde itd. Na portalima postoji opcija da svoju budućnost možete saznati slanjem SMS-poruke iz udobnosti vlastitog doma. Vidovnjaci u BiH i regiji nude i usluge liječenja putem Skypea te slanje pozitivne energije na sve četiri strane svijeta. Kao što vidimo, ponuda je veoma raznovrsna, tako da svaki mušterija može naći nešto za sebe.

Analizom je utvrđeno da spomenute iscjeliteljske metode ne potječu samo od jedne religije, već da predstavljaju mješavinu vjerovanja i rituala iz islama, kršćanstva, hinduizma, budizma, taoizma, religije drevnih naroda, filozofije New Agea te tzv. vike – vjerovanja Druida. Kao primjer navest ćemo da od elemenata hinduističkog vjerovanja koje koriste 'iscjeljitelji' pronalazimo vjerovanje u reinkarnaciju, da iskustva iz prošlih života utječu na našu sadašnjost, liječenje chijem ili pranom i balansiranje čakri. Od elemenata koji se pozivaju na islamsko vjerovanje pronalazimo učenje Kur'ana, dovi i sura, pravljenje zapisa, talismana i hamajlija. Od elemenata kršćanskog vjerovanja pronalazimo obilazak grobova svetaca i svetica, molitve upućene Isusu ili Mariji, te moljenje krunice. Tako recimo vidovnjakinja koja ističe da je pobožna muslimanka s hidžabom kao jednu usluga nudi viđenje sebe u prošlim životima, ili predviđanje sudbine na osnovu drevnog egipatskog tarota.

Kako izgleda liječenje putem interneta?

Kao što smo već istakli, iscjeljitelji nude usluge liječenja putem Skypea, proricanja sudbine putem SMS-poruka, te slanja pozitivne energije. Uobičajeni tretman recimo ljubavnog sihra preko interneta slanje zahtijeva slike sebe i bračnog partnera, uz odgovarajuće podatke (ime, prezime i datum rođenja), te hitru uplatu sume novca na transakcijski broj računa. Iscjeljiteljka prvo otvara karte, da vidi da li vam može pomoći ili ne. „Ako vidim da mogu vratiti osobu, onda vam napišem poruku koliko dugo bi trebala raditi i koliko košta moja usluga. Odmah nakon uplate, počet ću s izradom magičnog ljubavnog eliksira za vraćanje partnera ili za jačanje strasti u postojećoj vezi“, piše na portalu jedne iscjeljiteljke.

Proricanje sudbine često zahtijeva 'otvaranje zvijezde' za što iscjeljitelji tvrde da koriste posebne verzije i primjerke Kur'ana Časnog. Ovdje se radi o jasnom skrnavljenju svetosti Kur'ana i varanju neukog svijeta. Takođe, osoba je tvrdnjom da poznaje budućnost otvaranjem zvijezde ugrozila svoj iman u Allaha, kao što Kako to izgleda u praksi, opisuje Vidovita H.: „Kada osoba stupi u moju ordinaciju ja od njega zatražim da mi kaže  ime, prezime i ime majke, kao i datum rođenja. Svaka osoba ima svoju 'zvijezdu', koja kasnije u životu može biti  nesretna, potom 'zvijezda' koja  označava veoma sretnog čovjeka   i zatamnjena životna 'zvijezda', što nam pokazuje da je ta osoba pod crnom magijom, da joj je sve u životu blokirano. Kada otvorim zvijezdu u tom trenu čovjek preda mnom je kao otvorena knjiga,  vidim tada sav život tog čovjeka, njegove muke koje je prošao pa i osobe koje su mu zlo napravile. Za „otvaranje zvijezde“ treba mi oko petnaest minuta  a često i više, a sve u zavisnosti šta se dešava sa tom osobom i u kakvom je stanju njegova zvijezda od samog rođenja.“

Veoma je popularna prodaja talismana i hamajlija preko interneta. Agencija Patria navodi da jedna vidovnjakinja sa Alipašinog polja prodaje takozvani „talisman bogatih“. Ko ga nosi, tvrdi, nikada neće imati problema sa novcem. Cijena je individualna. Dogovara se na licu mjesta, a pri kupovini više talismana, može se ostvariti i popust.

Nažalost, korisnici ovakvih ili sličnih usluga nakon početnog oduševljenja čeka brzo otrežnjenje i povratak u stvarnost. Prije ili kasnije shvate da su novac uludo potrošili, jer izlječenje nisu dočekali. Ali ukoliko se i požale i zatraže novac natrag, dobiju odgovor da nije do iscjelitelja, već da „terapiju nisu sproveli kako treba“.