Printaj ovu stranu

Kako zainteresovati mlade za džemat

Autor: redakcija Februar 07, 2015 0

Najčasniji poziv na ovom svijetu jeste rad na Allahovom putu. Jedan od tih jeste poziv imama, koji pored imamsko-hatibsko-mualimskih obaveza mora imati radne osobine prijatelja, pedagoga, psihologa, savjetnika, roditelja, i to naročito ako želi pridobiti mlade za džemat.

Ovdje prenosimo nekoliko prijedloga stranice Sound Vision koji su napisani za rad imama s mladima u zemljama Zapada, ali koji svakako mogu i bh. imami uvrstiti u program svog rada, bez obzira da li radili u BiH ili dijaspori.

  1. Provedi istraživanje sa omladinom i za omladinu kako bi dobio trenutnu sliku o njihovim brigama i potrebama u tvojoj zajednici-džematu. Možda imaš svoje ideje i mišljenja ko su mladi u tvom džematu, zajednici i šta im je potrebno. Ali, to je sve što imaš: ideje i mišljenja. Kako bi dobio pravu sliku, provedi istraživanje, anketu. Okupi par mladih u svojoj zajednici, predvođenih jednim tinejdžerom ili studentom društvenih nauka ili statistike, napravi spisak pitanja o nekim od ovih stvari:
  1.  Koliko često dolaze u džamiju tokom mjeseca?
  2.  Zašto mnogi njihovi prijatelji ne dolaze?
  3.  Kojih pet stvari bi uradili da povećaju prisustvo mladih u džamiji i muslimanskoj zajednici općenito?

Neka mladi provedu istraživanje. Daj im najmanje mjesec da sakupe sve rezultate, a onda neka ih sastave. Kada budeš imao odgovore, organizuj jedan seminar u džamiji ili u centru zajednice i neka mladi budu uključeni u predstavljanju rezultata istraživanja zajednici. Napravi od toga jednu sesiju informacija i inspiracija ideja, gdje podaci neće biti samo prezentirani, već upotrebljeni za dobivanje niza ideja kako ponovo muslimansku omladinu zainteresovati za islam i muslimansku zajednicu.

 

  1. Saznaj koliko je u budžetu posvećeno omladinskim aktivnostima i potrebama
    Kada je posljednji put džamija potrošila novac na izlet mladih? Koliko je dodijeljeno za mekteb? Porazgovaraj sa blagajnikom džamije ili islamske asocijacije radi informacija. Primjetit ćeš da je interes mladih i njihovo učešće direktno proporcionalno iznosu koji je odvojen za aktivnosti mladih.
  2. Pričaj o važnim temama na hutbama.Jedan mladić objasnio mi je kako su mu misli uglavnom negdje drugo dok imam drži hutbu petkom, jer tema mu je nevažna ili neinteresantna. Pričanjem o važnim temama, naročito onim iz vijesti dobit ćeš njihovu pažnju.Naprimjer, ako se desio slučaj rasizma (ili islamofobije, op.p.), koristi ga kao polaznu tačku za hutbu o odnosu islama i kako si se muslimani trebali odnosti prema tome. Druge teme mogu biti islamska perspektiva mira, seksualnosti, ispravnih odnosa između spolova, homoseksualosti, spolnih radnjih van braka, odnosa između muža i žene, obaranja pogleda (naročito ljetim danima), izbjegavanja gledanja haram emisija i programa na televiziji itd.
  3. Predstavljaj im islam na način kako bi ga predstavio nemuslimanu. Mladi koji su odrasli na Zapadu često nisu uvjereni kao njihovi roditelji da je islam istina i najbolj način života. Treba ih uvjeriti na način kako bi se trebao uvjeriti nemusliman. Koristi ovaj pristup na hutbama, predavanjima i jedan na jedan raspravama gdje su prisutni mladi. Islam treba da bude “prodat” mladima i ovo je moguće koristeći ispravne “marketinške taktike”.
  4. Pozovi mlade prilikom dobrih vijesti. Je li Džemila upravo završila kao najbolja u razredu? Je li Hasan dobio nagradu za najvrjednijeg igrača u školskom basketu? Nazovi ih i čestitaj im. Nećeš biti smatran samo osobom koja vazi, nego imam koji brine o onome što se događa u životima mladih.
  5. Nazovi ih i posjeti kada im je teško. Je li Ahmedova majka upravo preselila na Ahiret? Je li Enisa izgubila prijatelja zbog raka? Jedan jednostvan telefonski poziv i posjeta da se izrazi saučešće nije dovoljno. Nazovi svakih par dana u ovoj situaciji da daš podršku, ohrabrenje, pomoć i da naglasiš da si tu zbog njih.
  6. Po prvi put organizuj košarkašku utakmicu “imam s roditeljima protiv djece”. To može da bude utakmica bilo kojeg drugog sporta. Nije cilj pobjediti, već zabaviti se i graditi duh zajedništva i pouzdanje mladih u vođstvo. Neka djeca od devet godina i ispod budu navijači različitih timova. Ovu aktivnost organizuj najmanje dvaput mjesečno.
  7. Budi naročito obazriv prema brigama mlađe ženske populacije. Mlade muslimanke imame vide kao ograničenog uma i prezirljive prema ženama, uveliko zbog ličnog iskustva u džamijama koje su postale “klubovi muškaraca” u nekim zajednicama umjesto mjesta za klanjanje svih muslimana. Ako želiš da sestre, naročito tinejdžerke odrastaju na Zapadu, obnovi njihovu ljubav prema Allahu i islamu, kao i uključivanje u zajednicu. Ne izbjegavaj njihovo prisustvo u džamiji ili njih ukoliko nisu propisno obučene. Uskladi rad prema njihovim potrebama. Odaberi jednu sestru koja će predstavljati probleme mladih sestara i neka te redovno izvještava o problemima. Također, ohrabri ih da naprave aktivnosti za sestre u džamiji, bez obzira radi li se o predavanjima (halkama), seminarima ili o svečanom ručku za sestre Bajramom. Također, pobrini se da savjetuješ i vodiš one koji žele nametnuti kulturalna ograničenja ženama.
  8. Čuvaj tajne mladih. Niko, pa ni imam, ne može očekivati da mu se vjeruje, ako mu se povjerilo pa onda on izda mlade roditeljima. Sva izgradnja povjerenja s omladinom na kojoj si radio propast će ako se ovo desi i to saznaju mladi, pa makar se to desi samo jedanput.
  9. Obuči pet mladih pomoćnih imama. Izaberi pet tinejdžera koji su najredovniji u džamiji i koji su iskazali uključenost u rad zajednice da budu tvoji pomoćni imami. Oni bi predvodili namaz kada ti nisi tu. Pored njih, izaberi jednog koji najviše pokazuje privrženost islamskom znanju i praksi. Pošalji ga u muslimansku zemlju na praksu imameta i učenje makar jednu godinu (ili na islamski fakultet, seminar u BiH). Urgiraj da zajednica podrži ovo, naročito što je u njihovom interesu da imaju imama koji poznaje islam, funkciju vođstva i način života na Zapadu.
  10. Izaberi mlađe kao članove odbora džamije ili asocijacije. Mladi, dovoljno odrasli za fakultet ili stariji a odrasli na Zapadu i praktikuju islam, tvoji su saveznici u sprječavanju da mladi napuste vjeru. Daj im mjesta u Upravnom (džematskom) odboru kako bi mogli govoriti o pitanjima zajednice i biti glas mladih u zajednici.
  11. Pomozi da mladi formiraju vlastitu grupu unutar džamije ili islamske asocijacije. Ova grupa bila bi više vrhovni tim za zakazivanje, organizovanje edukativnih i društvenih aktivnosti. Mogu se oslanjati na podršku i pomoć starijih članova džemata, naročito imama. Trebalo bi da budu jedan ili dva člana roditelji kao nadzor ovoj grupi.
  12. Otvori internet stranicu džamije ili asocijacije. Imati internet stranicu je odličan način pristupanja značajnim informacijama o zajednici: džamijske adrese, nadolazeći događaji, dženaze, vaktija, informacije o knjigama itd. Web-stranica je idealan projekat za muslimansku omladinu. Umjesto pronalaženja starijeg člana sa doktorskim zvanjem iz kompjuterskih znanosti da održava stranicu, zašto ne dopustiti da to odgovorni mladi preuzmu? Zabavit će se, učiti o zajednici i unijeti kreativost na stranicu koju doktor možda nema. Uključi u ovo predsjednika odbora. Napravi tim volontera, različitih godina i zvanja, da pretraže imenik, nazovu i pitaju sve muslimane zvučnog imena da li njihova imena mogu biti uključena.
  13. Formiraj odbor roditelja za nadgledanje javnih škola. Jesi li upravo otkrio da javne škole nedaleko od džamije podučavaju djecu iz petog razreda da su muslimani teroristi i mrzitelji žena? Ili započinju kurseve o porodičnom životu koji uključuju poželjnu diskusiju o “homoseksualnim porodicama”? Formiraj odbor roditelja za nadgledanje kurikuluma i razvoj javnih škola. Jedan ili dva roditelja trebali bi biti uključeni u školsko udruženje roditelja i učitelja. Ovaj odbor ugovarao bi da muslimani govore u školi o islamu i muslimanima. Naprimjer, prije ramazana roditelji mogu napraviti prezentaciju ispred škole ili časa sociologije da predstave šta je ramazan. Kada se desi slučaj terorizma gdje su muslimani počinioci, ovaj odbor organizuje razgovor o islamu i terorizmu. Ovo će dati školi opće informacije o islamu i “lobiju” na osnovu briga muslimanskih roditelja i, naravno, tinejdžera i djece.
  14. Uči zajedničku dovu u zajednici/džematu. Nakon džuma-namaza ili drugom prilikom uči dovu u zajednici te posebno moli Allaha da sačuva naše mlađe i tinejdžere, da ih učini jakim u islamu i zajednici. Ovo je naročito važno za Bajram, kada i manje prakticirajući muslimani prisustvuju namazu. Spominjanje njih u dovi povećat će njihovu pažnju i pokazati da je nekog briga.
  15. Formiraj radnu grupu za društvena pitanja. Ova radna grupa od najmanje pet ljudih različitih profila, zvanja i preporuka su odgovarajuća pomoć za potrebe raznih članova zajednice. Ova grupa bi trebala biti plaćena za svoje usluge. Jedan primjer kako ovo može funkcionisati jeste: kao imam dobivate poziv četrnaestogodišnjka koji se želi ubiti tokom depresije i porodičnih problema. Dok ti razgovaraš sa dječakom i pokazuješ razumijevanje i brigu, očito je da on treba profesionalnu pomoć. U ovom slučaju, možeš pozvati socijalnog radnika ili savjetnika tvoje zajednice i predati mu slučaj. Tako da je imam tu za podršku, ali može direktno uputiti na članove zajednice na pravo mjesto kada je potrebna struka.
  16. Održavaj roditeljske seminare u džamiji. Ovi seminari su namjenjeni da pomognu roditeljima i tinejdžerima, pošto su dugoročni, da utječu na cijelu porodicu. Prezentuj roditeljstvo sa islamskog stanovišta, i pobrini se da predstaviš tinejdžersku stranu priče: šta imaju reći o svojim roditeljima, potrebama, brigama itd. Ako možeš pronađi za predavače ovih seminara muslimane koji su studirali na ovu temu i koji posjeduju potrebno islamsko znanje, iskustvo kao roditelji koji su podigli roditelje na Zapadu i koji mogu valjano predstaviti informacije ovog tima. Islamsko roditeljstvo treba da bude uključena kao tema predavanja (halke) za odrasle.