Printaj ovu stranu

Roditelji iz Vrbanjaca: Progon se nastavlja

Autor: redakcija Februar 10, 2015 0

Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje Bosanskog jezika u našu školu nemamo mira. Nakon nebrojeno mnogo pritisaka, prijetnji i ucjena, nako oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio je još jedan udar na roditelje. Sud u Kotor-Varošu je donio prvu presudu po tužbi škole proti roditelja i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu u kojoj se provodi najteži oblik diskriminacije i što još prije takođe utvrdio sud u Kotor Varošu.

 

Nažalost škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koja su zagarantovana konstitutivnim narodima.

Očigledno je da je plan da budžet Republike Srpske pune oni koji su najugroženiji, povratnici Bošnjaci, samo ne znamo odakle, jer mi novca nemamo, aferim ti Sude!