Printaj ovu stranu

O mijenjenju koncepta da'vetskog angažmana

Autor: Saudin Lendo Juni 22, 2015 0

Kako vrijeme protiče, tako se i nameće nužnost mijenjenja sveukupnog koncepta da'vetskog angažmana, na prvom redu vazova i predavanja, koji su u većini slučajeva postali puke floskule

Itekako je osjetna zasićenost u narodu stalnim papagajskim ponavljanjima određenih kazivanja. Mnogo je toga napisano, mnogo i pročitano, ali vrlo malo pretočeno u praksu. Sve je u životu proces, a proces sam po sebi neophodno iziskuje protok određenog vremena, pa je tako i sa zrenjem ljudi, ali i stanja u kojima žive. Društvene promjene su neminovnost i ne možemo ih spriječiti, prosto zato što su one rezultat sveljudskih aktivnosti na zemlji, ali ih moramo na pravi način znati pratiti i sudjelovati u njima svojim direktnim angažmanom.

Vjerski poslenici koji aktivno djeluju u službi da've (vjerskog misionarstva) moraju permanentno osjećati pulsiranje društvenih tokova, koji se stalno mijenjaju i traže nove pristupe i nova rješenja. Samo su Kur'an i Sunnet nepromjenjivi, a mišljenja pojedinaca, pa čak i uleme se moraju korigirati i prilagođavati potrebama vremena i prostora. Ovo nužno moraju znati brojni samozvani ili slabo obrazovani islamski misionari, pa i određeni broj imama, hatiba i vjeroučitelja, čija je učenost, ili samo razumijevanje naučenog na izuzetno niskom nivou, a što je slučaj i sa njihovom kulturom življenja, nažalost, a što je, svakako, poražavajuće.

Žalosno je i doista nerazumno da ima pojedinaca u službi vjerskog misionarstva koji, kao da su „povukli ručnu u vremenu.“ Zatvoreni, ili bolje reči zaključani u okove svoga poimanja vjere i života da ne mogu niti dosegnuti kontraproduktivne rezultate svojih stavova i postupaka. Da li je ljudima vrijedniji i korisniji onaj koji posjeduje mnogo memorisanog znanja kojeg nije u stanju oplemeniti i učiniti progresivnim, ili onaj koji zna mnogo manje, ali je svojim neumornim i direktnim različitim društvenim aktivizmom poput magneta koji privlači mase oko sebe? Zaista su ljudi kao magneti; jedni privlače, a drugi odbijaju.

Ukoliko nismo u stanju ljudima koji vape za duhovnošću svaki dan ponuditi adekvatne odgovore i alternativu sveukupnog životnog stila snosit ćemo ogromnu krivicu za njihova razočarenja. Trebamo pretočiti znanje u djelovanje, a ne hvalisati se znanjem u prazno. Mislimo svoju vjeru u svome vremenu. Kontinuirano i neumorno radimo na sebi. Mi jednostavno ne smijemo dozvoliti da neko zbog nas psuje vjeru.